Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Pět měsíců stavebních prací v broumovském klášteře a jeho zahradě
banner

Pět měsíců stavebních prací v broumovském klášteře a jeho zahradě

René Herzán

Pondělí, 12. května 2014

Pět měsíců stavebních prací v broumovském klášteře a jeho zahradě

V broumovském klášteře a jeho zahradě už pátý měsíc pokračují stavební práce. Odpadní svody a rozvody vody jsou z velké části uloženy a zakryty, do finále se blíží ukládání rozvodů elektroinstalace. Ve sklepení byly vráceny na své místo po přechodném přemístění Vamberecké mumie.

Po sanaci dřevomorky byly především v části místností druhého a třetího nadzemního podlaží vyměněny napadené trámy a pokračuje obnova podlah. Pro osobní výtah je vybudována mezi 1. a 3. nadzemním podlažím zděná šachta. Benediktinské opatství v Broumově jako investor a zástupci památkové péče se shodli na provedení osvětlovacích těles, zásuvek a vypínačů. Dohodnutá barevnost stěn se opírá o návrh restaurátorů, jejichž názor byl důležitý především v místnostech 2. nadzemního podlaží, kde budou restaurovány fresky. V nejbližších týdnech budou umístěna kovová táhla nad klenbu knihovny. Ta byla v 80. letech 20. století vyřezána, což vedlo k odklánění venkovní obvodové zdi, a tím k poklesu klenby a poškození fresek v knihovně.

V klášterní zahradě pokračují práce na obnovení zdí vytvářejících vnitřní terasy a opravy obvodové zdi v místech, kde byla v havarijním stavu. Jako podklad k restaurování barokní kašny a památníku Opata Jakuba jsou využívány především dobové fotografie, protože jejich současná podoba se od historické zcela liší. Překvapivý je tvar podloží zahrady, který řeholníci při zakládání zahrady zcela změnili. Je neuvěřitelné, jak kdysi odkopali skály a navršili vrstvy zeminy bez pomoci těžké mechanizace, zřejmě jen s tehdejšími krumpáči a lopatami.

Další informace lze čerpat na webových stránkách Klášter Broumov. Pod textem je možné rozkliknut odkaz "pokračování" a následně prostřednictví odkazu "fotografie" shlédnout obrazové ilustrace k textu.

Projekt Vzdělávací a kulturní centrum Broumov – revitalizace kláštera je spolufinancován z prostředků Evropské unie, a to Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Integrovaného operačního programu, prioritní osy 6.5 Národní podpora územního rozvoje, oblast podpory 6.5.1 Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)