Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Podnikatelský klub přispívá k rozvoji Broumovska
banner

Podnikatelský klub přispívá k rozvoji Broumovska

Josef Novák

Neděle, 30. října 2011

Podnikatelský klub přispívá k rozvoji Broumovska

V posledních měsících jsou média plná událostí spojených s nespokojeností občanů v periferních regionech s komplikovanou sociální strukturou, zanedbanou infrastrukturou a upadající regionální ekonomikou. Nejvíce pozornosti přitahují konflikty a střety ve Šluknovském výběžku a města jako Rumburk či Varnsdorf se stala symboly pro problematiku, která zatěžuje – byť méně vyostřeně – řadu dalších míst, často v dosídleném území historických Sudet.

V těchto souvislostech jsou Broumov a Broumovsko vnímány jako „postižená oblast" jak zvnějšku, tak i občany, kteří v regionu žijí. Broumov má nepochybně řadu zátěží a nevýhod, které jsou spojeny s jeho odlehlostí, historickým vývojem, sociální strukturou obyvatelstva i mikroekonomikou. Je však užitečné připomenout i skutečnosti, které Broumovsko od skutečně problematických regionů odlišují.

Jedním z důležitých ukazatelů pro kvalitu života je míra nezaměstnanosti. Jestliže na konci srpna 2011 činil její celostátní průměr 8,2%, pak nejhorší regiony severních Čech a severní Moravy vykazovaly hodnoty až dvojnásobné, tj. mezi 14 až 16%. Broumov měl ke stejnému datu nezaměstnanost 9,6%. Tedy výrazně vyšší než např. Česká Skalice (6,1%), Náchod (6,7%) či Meziměstí (7%), ale stejnou jako Jaroměř (9,5%). To vzhledem k charakteristikám pracovního trhu Broumovska není nijak dramaticky špatné číslo, jakkoli bychom si přáli hodnotu podstatně nižší. Nejedná se pouze o dodatečné počty pracovních míst, ale stejnou měrou i o kvalitu pracovního trhu na straně nabídky pracovní síly. Je skutečností, že v broumovských provozech pracují i polští občané, kteří sem za prací dojíždějí, protože do směnových provozů nelze nalézt dostatek místních. Obdobně je to s kvalifikační strukturou řemeslných profesí i se specialisty. Do Broumova proto dojíždějí např. textilní odborníci z Police, Náchoda i dalších míst. Na druhé straně řada lidí ze stavebnictví vyjíždí za prací mimo Broumovsko.

Zkvalitňování podmínek pro podnikání na Broumovsku včetně úsilí o vytváření dodatečných pracovních míst patří mezi základní aktivity Podnikatelského klubu Broumovska, který sdružuje čtrnáct firem vesměs ze zpracovatelského průmyslu a obchodu. Členové PKB zaměstnávají téměř 1500 pracovníků, což představuje 20% osob v produktivním věku na Broumovsku a cca 25% disponibilních pracovních míst.

Jedná se o rozhodující faktor privátní podnikatelské sféry, neboť nezahrnuje státní sektor, osoby samostatně výdělečně činné ani oblast služeb. Jenom tyto firmy - členové PKB - vyplácejí v Broumově ročně cca 320mil. Kč čistých mezd, které značným podílem následně vstupují do regionální ekonomiky v útratách obyvatel za zboží a služby.

Zajímavý je pohled i na výši mezd na Broumovsku. Průměrná mzda není v regionálních analýzách k dispozici. Z individuálních dat firem sdružených v Podnikatelském klubu Broumovska však vyplývá, že jejich průměrná mzda uvedených cca 1500 pracovníků je za období leden až srpen 2011 zhruba 22 500 Kč. Pro srovnání lze uvést, že průměrná mzda v celé ČR (i s rekordní Prahou) je za stejné období 23 700 Kč a Královéhradeckého kraje 22 000 Kč. Průměrná mzda v celém zpracovatelském průmyslu ČR převýšila průměrnou mzdu členů PKB jen o zhruba 1 000 Kč. I toto srovnání ukazuje, že mnohokrát omílaná klišé o Broumovu jako konečné vartě, kde není práce a kde se nedá vydělat, patří k negativním mýtům, které mají se skutečností společného jen málo.

Problémů a starostí mají Broumováci, stejně jako obyvatelé jiných malých odlehlých měst a obcí, řadu. Podnikatelský klub Broumovska se snaží, mimo vlastní podnikání jeho členů, aktivně přispívat k tomu, aby byl Broumov hezkým místem pro život. Podporuje řadu vzdělávacích, kulturních a společenských aktivit, jejichž četností a kvalitou Broumov převyšuje naprostou většinu srovnatelných měst. Podnikatelský klub podporuje aktivity, které město Broumov mění k lepšímu. A takových změn může vnímavý občan vidět hodně. Na každém z nás pak je čelit těm změnám, které pozitivní nejsou, a nedovolit, aby se staly ve svém souhrnu faktorem, jenž bude kvalitu života na Broumovsku problematizovat.

V případě dotazů kontaktujte manažerku PKB, která Vám zprostředkuje odpovědi odpovědných zástupců Podnikatelského klubu Broumovska: Ing. Michaela Janoušková, +420 736 481 778, michaelaj@broumovsko.cz

Ing. Josef Novák, mluvčí Podnikatelského klubu Broumovska, Generální ředitel VEBA a.s., Broumov

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)