Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Práce na přípravě rozšíření silnice z Broumova do Police nad Metují přes Pasa začaly
banner

Práce na přípravě rozšíření silnice z Broumova do Police nad Metují přes Pasa začaly

Jindra Horkel

Pondělí, 4. března 2013

Práce na přípravě rozšíření silnice z Broumova do Police nad Metují přes Pasa začaly

Protože téměř celý rozšiřovaný úsek silnice z Broumova přes Pasa do Police nad Metují vede lesem, začal podnik Lesy ČR s kácením stromů, které rozšíření překáží, již začátkem minulého týdne. Zatím zde pracují pouze dřevaři s pilami, během několika dnů by měl přijet harvestor, aby se stihl termín zahájení stavebních prací, stanovený zatím na duben. Za 3 měsíce, zhruba do začátku prázdnin, by pak měl být úsek po rekonstrukci otevřen.

Během kácení se počítá pouze s dočasnými uzavírkami provozu nejvíc na několik desítek minut podle potřeby dělníků tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost těch, co tudy projíždějí. Jak nám řekl Jaroslav Středa z Lesů ČR, který má přípravu prostoru pro staveniště na starost, vozidla hromadné dopravy a vozidla rychlé záchranné služby budou moci projíždět bez omezení. S úplnou uzávěrkou se do zahájení stavby nepočítá.

Ze slov zástupkyně SÚS v Náchodě vyplývá, že silnice od Jetřichovské křižovatky po odbočku na Hony bude  úplně uzavřena od 2. dubna, při čemž již o týden dřív by se zde mělo začít pracovat. Obnovení provozu je plánováno 1. července. Pak budou pokračovat ještě asi měsíc dokončovací práce.

K rozhodnutí o kácení a provádění prací nám tiskový mluvčí Lesy České republiky, s.p. Zbyněk Boublík sdělil:

„Především je třeba zdůraznit, že se nejedná o standardní lesnické těžby, ale o tzv. těžbu mimořádnou, prováděnou na základě samostatného rozhodnutí státní správy lesů v souvislosti s dlouhodobě řešenou problematikou dopravní obslužnosti hlavní komunikace Náchod – Broumov. Stavební práce v lokalitě „Pasa“ jsou prováděny na základě řádného stavebního povolení. Investorem akce je Krajský úřad Královéhradeckého kraje.

Jedná se celkem o těžbu ve 13 lesních porostech (ve věku 40-140 let) v plánovaném objemu cca 970 m³ podél stoupajícího silničního pruhu směr křižovatka Jetřichov – pod Pasama až na rozcestí - odbočka Hony. Vše bylo řádně vyznačeno v souladu s potřebami dle stavebního povolení.“ 

Podle slov mluvčího Královéhradeckého Kraje Jiřího Hošny není výstavba ničím ohrožena. Termín ukončení by měl být dodržen.

Silnice se bude rozšiřovat, viděno směrem od Broumova, od Jetřichovské křižovatky, která se za tím účelem rozšiřovala loni, po levé straně stávající komunikace. Za betonovým bunkrem z 2. světové války, který je pár set metrů dál na pravé straně, bude kácení pokračovat po celé délce rozšiřovaného úseku napravo od stávající silnice.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)