Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Projekt „Motivace žáků základních škol pro přípravu na budoucí povolání"
banner

Projekt „Motivace žáků základních škol pro přípravu na budoucí povolání"

Michaela Janoušková

Středa, 13. dubna 2011

Projekt „Motivace žáků základních škol pro přípravu na budoucí povolání"

Projekt Motivace žáků základních škol pro přípravu na budoucí povolání, CZ.1.07/1.1.05/02.0005 je vzdělávací projekt realizovaný Podnikatelským klubem Broumovska o.s. a financovaný z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Partnerské školy, které se ho účastní, jsou základní školy Masarykova Broumov, Hradební Broumov, Kladská Broumov, ZŠ Martínkovice, ZŠ Teplice nad Metují a ZŠ Police nad Metují.

Cílem tohoto projektu je přiblížit žákům šestých až devátých tříd základních škol Broumovska podmínky výkonu práce různých povolání a požadavky kladené na zaměstnance. Tím pomoci žákům při odpovědnějším rozhodování o svém budoucím povolání a o způsobu přípravy na něj. Jeho součástí jsou mimo jiné i modelové situace při vyučování, diskuze o pracovních náplních zaměstnanců a požadovaných kvalifikacích u různých povolání, ale i práce s polytechnickými stavebnicemi, návštěvy pracovišť řemeslníků, exkurze do podniků apod.

Jak projekt pokračuje, aneb co nás již minulo a na co se můžeme teprve těšit ...

Počátek roku byl ve znamení ještě převládající vánoční pohody a také urovnání některých administrativních nesrovnalostí. Ty se naštěstí podařilo vyřešit relativně rychle a aktivity projektu mohly pokračovat naplno dále.

lednu 2011 probíhala výuka připravená hlavním manažerem projektu panem Josefem Hejnyšem na základních školách, které se projektu účastní. Například na ZŠ Teplice n. M. se v lednu seznámili s tématy Inzeráty a životopisy, Pracovní právo, Hodnocení životopisů. Zajímavou byla i přednáška na téma Trh práce a jeho požadavky. Žáci na všech školách také absolvovali přednášku na téma „Výroba a my", při které se seznámili s hlavními činnostmi strojírenského podniku a pak měli možnost při práci se stavebnicí Merkur na vlastní „kůži" vyzkoušet práci techniků, konstruktérů či montérů. A to nejen kluci, ale i dívky. Pro mnohé z nich to byla první příležitost pracovat se šroubovákem a spojovat díly pomocí matiček a šroubků. Jednou se to bude určitě hodit každému z nich. Hotové modely budou vystaveny na Řemeslném dni v klášteře v Polici n. M.

únoru proběhla exkurze žáků 8. A ZŠ Police n. M. na Střední škole propagační tvorby a polygrafie ve Velkém Poříčí.

Aktivity projektu – exkurze – se naplno rozběhly v měsíci březnu. Při nich navštívila ZŠ Hradební podnik Hobra - Školník s.r.o.. ZŠ Teplice n. M. se zase zúčastnila prohlídky Genery spol. s r.o. a poté společně se ZŠ Hradební a ZŠ Kladskou celodenní akce ve firmě Braha plasty s.r.o. Zajímavou cestu uskutečnila ZŠ Masarykova do Náchoda, kde se zúčastnila hlavního líčení na Okresním soudu v Náchodě. Závěr měsíce byl věnován exkurzím v Hotelu Veba Broumov, kde byl pro žáky připraven poutavý výklad, prohlídka hotelových pokojů, zázemí a dalších objektů, které k němu patří a přednáška na téma společenské chování. Žáci si při této příležitosti mohli vyzkoušet roli číšníků a servírek a naučili se ozdobně skládat látkový ubrousek.

Jelikož se nakonec podařilo vyřešit vzniklý problém s dopravou, budou se žáci moci účastnit exkurzí a návštěv i vzdálenějších firem, muzeí a dalších aktivit.

Škoda Auto a.s. pobočka Kvasiny a Koželužna v Solnici to byl cíl první dubnové výpravy ZŠ Police n. M. Tento měsíc je na aktivity bohatý. Kromě další exkurze ZŠ Masarykovy do Hobry-Školník s.r.o. nás především čeká již druhý ročník Řemeslného dne (19.-20. dubna 2011) v klášteře v Polici nad Metují. V průběhu dvou dnů se ho zúčastní žáci a žákyně šestých tříd všech šesti základních škol zapojených do projektu Motivace žáků. Pro žáky tu budou připraveny ukázky práce truhláře, řezbáře, švadleny, soustružníka dřeva, elektrikáře, instalatéra, klempíře, opraváře kol, kováře a hrnčíře. Děti si budou moci pod dohledem zkušených řemeslníků jednotlivé činnosti sami vyzkoušet. V rámci Řemeslného dne proběhne také výstava modelů z Merkuru, které žáci základních škol vyráběli v rámci výuky. Byla vyhlášena soutěž o nejlepší model, který zvolí sami účastníci. Po skončení výstavy a Řemeslného dne budou hlasy sečteny a 3 nejlepší „konstruktérské týmy" oceněny.

ZŠ Police n. M. (8. třídy) má před sebou 20. dubna cestu do IQ parku v Liberci spojený s návštěvou Muzea bižuterie v Jablonci n. Nisou. Zde je pro žáky připraven interaktivní program. Žáci ZŠ Masarykovy mají zase připravenu návštěvu Malé vodní elektrárny Hučák v Hradci králové. Cestou pak je pro ně připravena exkurze do Firmy Atas Náchod a Rubena Náchod.

Do konce školního roku nám zbývají „už" jen dva měsíce, které bychom rádi vyplnili dalšími zajímavými aktivitami, které by žákům přiblížili profese a činnosti podniků a rozšířili znalosti, které by jim pomohli při následné volbě budoucího povolání.

Michaela Janoušková
finanční manažer projektu Motivace žáků

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)