Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Průzkum zájmu o zapůjčení kompostéru

Průzkum zájmu o zapůjčení kompostéru

René Herzán

Úterý, 2. prosince 2014

Průzkum zájmu o zapůjčení kompostéru

Dobrovolný svazek obcí Broumovsko v rámci záměru snížení množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů ukládaných na skládky připravil za finanční podpory OPŽP projekt na předcházení vzniku odpadů podporou domácího kompostování, a to zapůjčením kompostéru vlastníkům a uživatelům zahrad, kteří jsou původci značného množství biologicky rozložitelného odpadu.

Směsný komunální odpad obsahuje přibližně 40% bioodpadů, které by bylo možné vytřídit a zkompostovat. V Broumově se ročně vyprodukuje zhruba 1 700 tun komunálního odpadu, který se za stále se zvyšující poplatky a bez dalšího užitku odváží na vzdálené skládky.

"S Vaší pomocí můžeme domácím kompostováním výrazně snížit množství ukládaného komunálního odpadu, ušetřit náklady za jeho likvidaci a zabránit zvyšování vybíraného poplatku za likvidaci a svoz odpadu. Díky kompostování ve svém kompostéru vznikne z Vašeho kuchyňského a zahradního odpadu kompost - hodnotná surovina skvěle využitelná například jako hnojivo, které můžete použít do truhlíků, na zahrádce i v domácnosti.
Snížení množství biologicky rozložitelných komunálních odpadů ukládaných na skládky je požadováno současně platnou legislativou v oblasti odpadového hospodářství, je v souladu s cíli, k jejichž splnění se Česká republika zavázala Evropské unii, a je i ekonomicky výhodné," uvádí vydaný leták.

Kompostéry budou zapůjčeny k rodinným domům, bytovým domům a do zahrádkářských kolonií pouze na území Města Broumova (k.ú. Broumov, Velká Ves u Broumova a Rožmitál). Přihlaste se do 15. prosince 2014.

V rámci projektu na podporu domácího kompostování bylo zakoupeno 400 kompostérů. Kompostér Vám bude smluvně zapůjčen na 5 let po složení vratné kauce ve výši 100 korun. Kauce bude při dodržení účelu smlouvy po pěti letech vrácena a domovní kompostér přejde bezúplatně do Vašeho vlastnictví. Spolu s kompostérem každý obdrží i návod, jak správně kompostovat.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)