Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Reakce Ing. Josefa Nováka na komentáře ke článku "Podnikatelský klub přispívá k rozvoji Broumovska
banner

Reakce Ing. Josefa Nováka na komentáře ke článku "Podnikatelský klub přispívá k rozvoji Broumovska

Josef Hejnyš

Pondělí, 7. listopadu 2011

Reakce Ing. Josefa Nováka na komentáře ke článku "Podnikatelský klub přispívá k rozvoji Broumovska

Pozn. redakce. Na naši výzvu reagoval Ing. Josef Novák na komentáře čtenářů pod článkem Podnikatelský klub přispívá k rozvoji Broumovska.) Za běžných okolností na komentáře bezprostředně nereagujeme, neboť se tím postupně devalvuje obsah původního sdělení. Kdo nevěří původní zprávě nebo jejímu autorovi, neuvěří ani následným reakcím. Tentokrát děláme výjimku, abychom objasnili alespoň metodu, jak byl výpočet průměrné mzdy firem v Podnikatelského klubu Broumovska proveden.

Nejednalo se o průzkum mezd, ale o zpracování kompletních mzdových informací za tyto firmy Podnikatelského klubu Broumovska: Broumovské strojírny, Cedima, Hobra - Školník, Lesní společnost Broumov, Lutoma, Veba a Stěnava EU. Ve výsledném průměru 22 500,- Kč jsou tedy zahrnuty jak mzdy dělnických profesí, tak mzdy technicko-hospodářských pracovníků.

Je otázkou, zda dělení pracovníků na dělníky a úředníky má ještě nějaký reálný obsah. Jakým „úředníkem" je například desinatérka, která zpracovává na počítači grafický návrh do technologicky potřebné elektronické podoby a pracuje na směny? Jakým je naopak „dělníkem" laborantka zkušebny či středoškolák řídící výrobní linku úpravny plnou elektroniky?

Průměrná mzda pouze dělnických profesí nebyla předmětem zvláštního zpracování a není v souhrnu za uvedené firmy k dispozici. Daleko největší počet dělnických profesí má však z uvedených firem Veba. Ve Vebě byla průměrná mzda pouze v kategorii dělníků za leden až září 2011 18 270,- Kč a za celý rok 2011 dosáhne úrovně 19 160,- Kč, neboť v prosinci jsou vypláceny bonusy za celoroční výsledky. Ve všech případech uvádíme hrubou mzdu, aby byla srovnatelná s celostátními statistikami.

Otázka vypovídací schopnosti údaje o průměrné mzdě je dána statistickou metodou. Protože mzdy jsou zespoda omezené minimální mzdou, pod kterou nemohou klesnout, zatímco ze shora omezeny nejsou, je naprosto přirozené z podstaty věci, že průměrné mzdy dosáhne méně než polovina pracovníků. To je stejné v celostátních i individuálních podnikových statistikách. Proto existuje názor, že pro běžného zaměstnance má větší výpovědní hodnotu tzv. medián, tedy mzda člověka, který má mzdu přesně uprostřed sledované skupiny. Jeho výpočet je složitější, a proto není pravidelně zveřejňován ani na celostátní úrovni, ani ve firmách, kde se běžně nesleduje. Je však známo, že pro celou ČR vychází medián na cca 20tis. Kč (oproti průměru 23 700,-).

Za firmy Podnikatelského klubu Broumovska tento údaj k dispozici nemáme, ale za největšího zaměstnavatele na Broumovsku, tedy a. s. Veba představuje medián cca 20 800,-Kč, tj. asi 92% průměrné mzdy.

Pouze pro informaci doplňuji přehled nejlépe a nejhůře placených pracovníků dle odvětví. (viz foto - Zdroj: Nový PROFIT č. 44/2011/Kariéra&vzdělávání)

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)