Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Řešení vandalismu v Náchodě - první "vlaštovka"
banner

Řešení vandalismu v Náchodě - první "vlaštovka"

René Herzán

Neděle, 15. července 2012

Řešení vandalismu v Náchodě - první "vlaštovka"

Po mnoha projevech vandalismu v Náchodě vyzval starosta města Jan Birke koncem května sprejery ke společné diskuzi. Nikdo se starostovy neozval. Případ poničeného podchodu má přesto nadějný závěr.

"Je pravdou, že žádní sprejeři se mi neozvali a na mou výzvu k diskuzi, jak jejich "umění" legalizovat, nereagovali. Je tedy více než pravděpodobné, že o "umělce" v uvedených případech opravdu nešlo. Jejich cíl byl jeden jediný, a to něco poničit. To mne trochu mrzí. Na druhou stranu jsem proto velmi přivítal, že nás ve stejné době jako poškozené oslovila Probační a mediační služba, která případ sprejerství řešila. Protože se jednalo o nezletilého chlapce, který poničil podchod pod tratí z ulice Volovnice do Raisovy již v únoru letošního roku, navštívil mě společně s matkou a úřednicí Probační a mediační služby," uvedl k problematice sprejerství starosta Náchoda Jan Birke.

Výsledkem tohoto jednání byla vzájemná dohoda, kdy se nezletilý chlapec zavázal svůj podíl škody odpracovat formou pomocných prací ve prospěch města. "Považuji to za první vlaštovku, jak i ostatním ukázat, že by si příště měli rozmyslet ničit městský majetek. Chlapec, který se měl tu odvahu přiznat, si již svou škodu odpracoval. Mé poděkování patří především představitelům Probační a mediační služby, jejichž prostřednictvím se tento konkrétní případ podařilo vyřešit a vnést do toho i výchovný aspekt. Pracovnice náchodského střediska podobné věci řeší každodenně a málo se o jejich práci ví," dodal starosta.

Úřednice náchodského střediska Probační a mediační služby Aneta Hejcmanová k tomu dodala: "Vzhledem k tomu, že se jednalo o nezletilého chlapce, není možné sdělit bližší informace o jeho totožnosti. Ani nám ve spolupráci s městem nešlo o přílišnou medializaci jeho odpracované "škody". Co však je na celé věci velmi pozitivní? Že se chlapec postavil k problému čelem a chtěl ho řešit. Věřím, že podobný rozmar si právě díky těmto zkušenostem příště rozmyslí." 

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)