Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Revitalizace kláštera v Broumově byla doporučena k financování
banner

Revitalizace kláštera v Broumově byla doporučena k financování

REDAKCE

Středa, 6. června 2012

Revitalizace kláštera v Broumově byla doporučena k financování

Opatství sv. Václava v Broumově obdrželo informaci z Ministerstva kultury o doporučení projektu „Vzdělávací a kulturní centrum Broumov – revitalizace kláštera" k financování. Projekt získal podporu z Evropské unie prostřednictvím Integrovaného operačního programu, neboť je zaměřen na obnovu a využití nemovité národní kulturní památky klášter v Broumově.

Projekt „Vzdělávací a kulturní centrum Broumov – revitalizace kláštera" umožní rekonstruovat klášterní zahradu a část komplexu kláštera s centrem v severozápadní věži. Bude tak vytvořeno zázemí pro celoroční nabídku služeb. Příprava projektu byla zahájena v roce 2009. Žádost o dotaci umožnila půjčka Královéhradeckého kraje ve výši 5 milionů korun na zajištění projektové dokumentace a získání stavebního povolení na obě části stavby - zahradu i klášter. Náklady na realizaci projektu včetně rekonstrukce zahrady a části klášterních budov budou činit 250 milionů korun. Stavební práce by měly začít v závěru roku 2012 a projekt bude ukončen v prosinci 2014. Příjemcem dotace a investorem je Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově. Agentura pro rozvoj Broumovska,o.s., (APRB) je garantem programové části.

K úspěšnosti žádosti o dotaci pomohly aktivity realizované v objektu broumovského kláštera Agenturou pro rozvoj Broumovska. Ty začaly v roce 2004 prvním ročníkem Vinum et Cetera, ochutnávkou vín ze Salonu vín ČR. Od roku 2006 převzala APRB péči o klášterní zahradu, což umožnilo její celoroční zpřístupnění pro veřejnost. Profesionální i amatérské umělecky zaměřené programy pořádané v klášterní zahradě obohatily kulturní nabídku pro místní obyvatele i návštěvníky Broumovska. Od roku 2008 zprovoznila APRB po dohodě s Opatstvím budovu bývalého klášterního gymnázia. V něm našel sídlo Dobrovolný svazek obcí Broumovska i další neziskové organizace. V Kreslírně bývalého gymnázia se konají koncerty či cestopisné přednášky, od roku 2011 klavírní soutěž Broumovská klávesa a přednášky University 3. věku. V roce 2011 byla využita část klášterních sklepů pro vinnou galerii a vinotéku. Od začátku roku 2012 zajišťuje APRB prohlídky kláštera a zpřístupnila Návštěvnické centrum s Café Dientzenhofer.

"Jsem rád, že naše práce vedla k umožnění projektu revitalizace kláštera. Ten se stal centrem kultury a vzdělání, což realizací záměru rozvineme ku prospěchu města a regionu Broumovsko," komentoval rozhodnutí Ministerstva kultury Jan Školník, zakladatel Agentury pro rozvoj Broumovska.

Projektový záměr Vzdělávacího a kulturního centra Broumov je vizí, jak využít jedinečný komplex broumovského kláštera. Rozhodnutí Ministerstva kultury ČR o schválení dotace umožní pokračovat a rozvíjet dosavadní kulturní a vzdělávací aktivity. Projekt je zaměřený na obnovu a využití konkrétní nemovité památky, avšak podpoří sociální a ekonomický růstu vytvořením nových služeb. Se všemi popsanými aktivitami totiž souvisí zlepšování nabídky kulturních a vzdělávacích služeb pro místní obyvatele, rozšiřování počtu pracovních míst a zlepšování kvality života. Realizace projektu rovněž ovlivní nabídku pro návštěvníky Broumovska, a tím rozvoj cestovního ruchu. Projekt bude sloužit jako modelový příklad pro další projekty obnovy a využití příslušného typu památek.

„Opatství sv. Václava v Broumově si váží pomoci všech, kdo poskytli nezbytnou podporu pro aktivity, jež přispěly k úspěšnosti projektového záměru Vzdělávacího a kulturního centra Broumov. Bez dlouhodobé podpory Města Broumov, členů Podnikatelského klubu Broumovska, místních samospráv a mnoha partnerů mimo region by žádost o dotaci nebyla úspěšná," řekl správce kláštera Přemysl Sochor a dodal: "Bez dlouhodobé podpory a spolupráce se projekt neobejde ani v budoucnosti".

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)