Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Severní stěna broumovského kláštera dostane novou fasádu

Severní stěna broumovského kláštera dostane novou fasádu

Kateřina Ostradecká

Pátek, 7. srpna 2015

Severní stěna broumovského kláštera dostane novou fasádu

Opravy broumovského kláštera pokračují. Novou fasádu získá zbylá část severní stěny benediktinské památky směřující ke klášterní zahradě. Bez nové omítky tak zůstane už jen poslední, východní stěna nad řekou Stěnavou, která si na nový kabát počká do příštího roku.

Čtyřicet metrů vysoké lešení vyrostlo v těchto dnech u části severní stěny broumovského kláštera. Broumovské stavební sdružení, které se stalo vítězem výběrového řízení, tady bude během následujících dvou měsíců pracovat na dokončení zbývající části nové fasády.

"Jde o technicky mimořádně náročné práce. Lešení je vysoké čtyřicet metrů, postavit se muselo ve strmém svažitém terénu, chyběla tam rovina pro základ lešení, a stěna navíc není hladká, ale profilovaná, s různými římsami, které to lešení musí obejít, takže jde vlastně o dvě lešení vedle sebe," uvedl architekt Jan Slavík – technický zástupce Svatováclavského opatství v Broumově.

Pokud to umožní klimatické podmínky, nová fasáda by měla být hotova do konce září. "Tyto stavební úpravy budou financovány z prostředků Ministerstva kultury z Programu záchrany architektonického dědictví. Přislíbeny jsou dva miliony korun," dodal Jan Slavík. V plánu na příští rok pak je nová fasáda pro zbývající východní stěnu, pro níž se nyní připravuje projektová dokumentace. Na tyto opravy je taktéž přislíbena dotace z Ministerstva kultury.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)