Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Stavbaře v Pěkově tlačí čas. Silnice se v termínu zprůjezdní, dokončovací práce se budou dělat na jaře
banner

Stavbaře v Pěkově tlačí čas. Silnice se v termínu zprůjezdní, dokončovací práce se budou dělat na jaře

René Herzán

Čtvrtek, 5. října 2017

Stavbaře v Pěkově tlačí čas. Silnice se v termínu zprůjezdní, dokončovací práce se budou dělat na jaře

Pracovníci Údržby silnic Královéhradeckého kraje i vedení Police nad Metují tlačí zhotovitele stavby průtahu obcí Pěkov k dodržení termínu otevření komunikace na přelomu října a listopadu. Přes řadu problémů, které stavbu brzdily a zdržovaly, je termín dokončení pořád reálný.

Už 10. dubna byla zahájena generální oprava komunikace II/303 – tzv. průtah obcí Pěkov, a to v úseku od křižovatky pod Ostaší po restauraci U Laudona a řidiči jsou nuceni používat objízdnou trasu přes Lachov, Bohdašín a Jetřichov. Úplná uzavírka silnice má trvat do 29. října.

"Když jsem dnes viděl rozsah prací, o jaký stavba poskočila za posledních 14 dní, začal jsem trochu víc věřit tomu, že se akce dokončí tak, jak se slíbilo. Tedy s tím, že veškeré dokončovací práce budou provedeny zjara příštího roku (terénní úpravy, dopravní značení, obklady zdí, apod.). My ještě tajně doufáme, že počasí listopadu bude přát stavebním pracím a podaří se dokončit co možná nejvíce ploch chodníků (ideálně všechny)," řekl místostarosta Police nad Metují Jiří Škop po pondělním kontrolním dnu na stavbě.

Podle jeho slov jsou sanace spodní stavby vozovky provedeny a nyní se pracuje na dokončení obrub v posledním úseku komunikace. Předpokládané termíny provádění cementových stabilizací v úseku středu Pěkova a posledního úseku jsou 5. - 6. října (střed) a 17. - 19. října (konečný úsek). V termínu 12. - 13. října by pak mělo proběhnout asfaltování podkladových vrstev střední části, a v týdnu kolem 24. října asfaltování podkladu konečné etapy. Následně na to by mělo být provedeno asfaltování finální vrstvy - spojitě v úseku střed a konec.

Zpomalení prací byl způsoben odhalením problému, který neřešila projektová dokumentace stavby, nebo který řešila nedostatečně, nebo nutným přesunem pracovních kapacit firmy na jiné souběžně prováděné stavby v regionu. "Množství opěrných zdí, které projekt neřešil, ale které se řešit musí (pozn. řešit ve významu vybudovat nové) je až zarážející, a opět je třeba zdůraznit, že problémy v provádění stavby nezpůsobuje dodavatel stavebních prací, ale jsou způsobeny nedokonalostmi projektu. Dnes je již těžké soudit, jaké zadání pro zpracování projektové dokumentace měla projekční firma v době zpracování projektu (2009 – 2010) ze strany investora stavby. Ovšem, pokud byla zadána kompletní rekonstrukce komunikace, a pokud byl projektant alespoň jednou na prohlídce úseku stavby, je skutečnost, že projekt neřeší opravy nebo náhrady opěrných zdí hodně zarážející," říká Jiří Škop.

V termínu otevření komunikace tak nebudou dokončeny chodníky v celém průjezdním úseku. Vedení města však domluvilo, že prostor za obrubou bude upraven tak, aby bylo možné v tělese chodníku chodit a zajišťovat zimní údržbu. Pokládka zbytku dlažeb pak proběhne v jarních měsících. Stejně tak budou probíhat dokončovací práce na komunikaci, tj. terénní úpravy, dokončení napojení některých komunikací, obklady opěrných zdí, apod. S tím už počítal původní harmonogram stavby, nicméně ne v takovém rozsahu, jaký nakonec bude potřeba. Dokončovací práce už však budou probíhat za provozu.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)