Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Stavební práce v broumovském klášteře finišují
banner

Stavební práce v broumovském klášteře finišují

René Herzán

Pondělí, 15. září 2014

Stavební práce v broumovském klášteře finišují

V současné době jsou v benediktinském klášteře v Broumově prováděny především práce související s elektroinstalacemi, dokončují se rozvody vody, tepla a odpadů. V chodbách se pokládají technologie v podlahách. V klášterní zahradě jsou již náznaky budoucí sítě komunikací a dokončuje se budova bývalého dřevníku, která bude sloužit jako multifunkční divadelní a koncertní sál.

Rekonstrukce v broumovském klášteře, který je národní kulturní památkou, začala v listopadu 2013. Obnova části klášterní budovy a celé zahrady se všemi objekty, které jsou její součástí, umožňuje realizace projektu Vzdělávací a kulturní centrum Broumov – revitalizace kláštera. Ten je financovaný z fondů Evropské unie prostřednictvím Integrovaného operačního programu, oblasti intervence 5.1 Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví. Příjemcem dotace je vlastník objektu Benediktinské opatství sv. Václava v Broumově.

Celá rekonstrukce umožnila sanovat podlahy a dřevěné konstrukce zasažené dřevomorkou. Restaurovány jsou zajímavé fresky ve druhém nadzemním podlaží. Existenci fresek potvrdil předcházející průzkum, avšak tajemství, co je skryto pod částí bílých omítek, odkryla až trpělivá práce restaurátorů v letošním roce. Nad klenbu klášterní knihovny se vrátila kovová táhla, která budou bránit vychylování vnější obvodové zdi. Původní kovová táhla kdosi odstranil snad v 80. letech dvacátého století, a tím se začala v knihovně propadat klenba a ve zdech se objevily praskliny. V knihovně bude restaurován strop nad jejím ochozem včetně rozsáhlé fresky.

V zahradě má novou střechu domek u mostu, k opětovnému využití se probouzí kuželník. Doplněny a opraveny jsou obvodová zeď a zdi vytvářející terasy uvnitř zahrady. Novým půvabem se rozsvítil pomník opata Jakuba II., který restaurátoři vysvobodili z nevhodné úpravy provedené v 70. letech dvacátého století. Technickou zajímavostí bude opětovné zprovoznění vodárenské věže. Z původního dřevníku, který byl v havarijním stavu, se stane divadelní a koncertní prostor umožňující realizovat při nepříznivém počasí programy připravené pro zahradu.

Na stavbě se konají každý týden kontrolní dny za účasti technického dozoru investora, pracovníků státní památkové péče, odborného dozoru nad restaurátorskými pracemi, dohledu nad realizací zeleně a koordinátora BOZP. Autorský dozor vykonávají projektanti.

Partnerem projektu je nevládní nezisková organizace Agentura pro rozvoj Broumovska, která od roku 2004 s opatstvím spolupracuje a na základě uzavřené smlouvy bude po skončení rekonstrukce garantovat naplňování vzdělávacích a kulturních aktivit, jejichž pořádání umožní revitalizované prostory. Aktivity tímto směrem rozvinula již v současnosti a prezentuje je na portále kláštera www.klasterbroumov.cz .

V pondělí 8. září navštívila broumovský klášter Rada Královéhradeckého kraje v rámci své pracovní cesty. Zástupci kraje se tak seznámili s aktuálním stavem projektu revitalizace.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)