Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • SummerJob 2014: Mladí brigádníci pracují na více než 90 místech po celém Broumovsku
banner

SummerJob 2014: Mladí brigádníci pracují na více než 90 místech po celém Broumovsku

René Herzán

Pátek, 4. července 2014

SummerJob 2014: Mladí brigádníci pracují na více než 90 místech po celém Broumovsku

Více než 130 mladých účastníků z celé České republiky se tento týden účastní dobrovolnické brigády SummerJob. Jejich cílem je manuální prací pomoci co nejvíce obyvatelům Broumovska. Mimo to organizují i každovečerní kulturní programy, mezi nimiž nechybí koncerty, divadlo nebo letní ples. Působí zejména v obcích Martínkovice, Křinice, Božanov, Otovice a Šonov. Zeptali jsme se hlavních organizátorů Lukáše Bajera a Vojtěcha Juráska na to, co všechno SummerJob obnáší.

Jaké práce účastníci SummerJobu dělají?

Snažíme se, abychom naší prací co nejvíce pomohli místním lidem, kteří mají o tuto pomoc zájem. Každý den máme zhruba 30-40 míst, na která jezdíme. Jednotlivé práce mají různorodou podobu. Nechybí příprava dřeva na zimu, natírání okapů nebo plotů, výkopové práce ani práce na zahradě či na poli. Zvládáme širokou škálu činností a snažíme se pomoci lidem se vším, co potřebují.

Jaké jsou reakce místních obyvatel?

Zpočátku je většinou nejvíce překvapí fakt, že mladí lidé za svoji pomoc nechtějí žádnou odměnu. První rok jsme se i díky tomu setkávali s mírnou nedůvěrou, ale letos jsme měli již více žádostí o práci, než můžeme za týden stihnout. Celkově pomáháme na 93 místech v celém regionu. To potvrzuje slova místních lidí, že se na letošní SummerJob již těšili a práci si pro nás nachystali.

Je SummerJob jenom o práci?

Samozřejmě že ne. Každý večer po práci připravujeme pro účastníky i místní obyvatele různé kulturní programy. V pondělí jsme například zhlédli představení Hotel mezi dvěma světy v podání divadelního spolku Kairos z Prahy, ve čtvrtek pak v Božanově vystoupila kapela Poletíme?. Nedílnou součástí SummerJobu je také duchovní program. Velkým lákadlem pro mladé lidi je možnost navázat nové přátelské vztahy – a to nejen se svými vrstevníky, ale také s lidmi, u nichž pracují.

Není problémem třeba rozdíl několika generací?

Před naším příjezdem toto byla jedna z obav místních lidí. Když jsme však po skončení loňského ročníku mluvili s některými staršími obyvateli místních obcí, byli s pomocí mladých většinou velmi spokojení. Často si chválili nejen dobře odvedenou práci, ale zejména zájem a pozornost mladých lidí. Mnozí říkali, že skrze SummerJob změnili názor na současnou mladou generaci. I my vnímáme, že je propojování lidí napříč generacemi velmi důležité a mělo by mu být věnováno více prostoru.

Co motivuje 130 mladých lidí z různých koutů České republiky, aby věnovali týden svých prázdnin práci u neznámých lidí?

Důvodů, proč mladí lidé každý rok přijíždí ve stále větším počtu, je určitě několik. Mnozí říkají, že je pro ně manuální práce odpočinkem od studia nebo zaměstnání v kanceláři. Někteří sem jezdí i kvůli svým kamarádům. Pro všechny je však společná myšlenka nezištné pomoci a rozvoje vztahů s lokální komunitou. To přináší mladým nové životní zkušenosti, které jsou pro ně ve výsledku velmi obohacující.

Plánujete na Broumovsko přijet i příští rok?

Na prvním místě, na Plzeňsku, jsme uskutečnili tři ročníky SummerJobu. Pokud bude ze strany místních starostů zájem, rádi nabídneme obyvatelům Broumovska pomoc i v roce 2015.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)