Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • SummerJob skončil. Dobrovolníci odvedli na Broumovsku velký kus práce
banner

SummerJob skončil. Dobrovolníci odvedli na Broumovsku velký kus práce

René Herzán

Pátek, 5. července 2013

SummerJob skončil. Dobrovolníci odvedli na Broumovsku velký kus práce

Po celý týden byly v okolí Broumova vidět pracující skupinky mladých lidí. Včera skončil SummerJob, kterého se zúčastnilo 120 dobrovolných brigádníků z celé České republiky. Podle ohlasů místních lidí a starostů obcí, za sebou nechali velký kus odvedené práce. "Děkujeme," vzkázal za všechny starosta Otovic Petr Novák.

"Je to hodně vydařená akce a já ty lidi obdivuji. Ve svém volném čase, o svých prázdninách, jdou zadarmo pomáhat cizím lidem. Místní mládež by si z nich měla vzít příklad. U nás v obci účastníci SummerJobu vyčistili mosty, pracovali v kostele a jeho okolí a pomáhali s některými pracemi místním lidem. Organizátoři k nám přijeli už dřív na různé akce a seznamovali se s prostředím a lidmi. Byli tu na Dni matek i na Malém letním dovádění. Tak si zjistili, s čím potřebují někteří lidé pomoci. Opravdu, mám jen slova chvály," ocenil práci dobrovolníků Petr Novák.

"Naším cílem je přijít na určité území v naší zemi, kde můžeme manuální prací konkrétně pomáhat všem místním obyvatelům bez jakéhokoliv rozdílu. Skrze práci i kulturní program chceme posílit mezilidské vztahy i to, co se dá nazvat jako občanská společnost," řekl jeden z organizátorů Lukáš Bajer a potvrdil slova Petra Nováka, že organizátoři připravují akci ve spolupráci s místními starosty téměř půl roku: "Časově náročné je zejména domlouvání veškeré práce. Celkem 120 účastníků tak například pracuje na stavbě nebo na poli, natírá ploty, vyklízí půdy nebo štípe dříví u starších obyvatel vesnic. Mladí pomáhají také na obecním majetku a při opravách a úklidu místních kostelů od architekta Dientzenhofera, které patří k významným barokním památkám v kraji."

Kromě práce se mladí lidé s místními obyvateli setkávali také při každovečerních kulturních či sportovních programech. Konala se třeba veřejná projekce íránského filmu Božské děti nebo koncert skupiny Traband, přednáška historika umění jezuity Miroslava Herolda s názvem Kostely v kraji nebo na okraji?, koncert kapely Seiftiů či fotbalový turnaj proti vesnickým týmům.

SummerJob pořádají mladí lidé z Hnutí fokoláre a jejich přátelé. Tato dobrovolnická brigáda je otevřená pro mladé lidi od 18 let, kteří mají chuť se společně podílet na tomto díle. "Na SummerJobu jsem letos již potřetí. Je to skvělá prázdninová akce, na kterou se vždy rád vracím. Mohu zde poznat spoustu nových přátel a zároveň věnovat týden volného času a pomoci lidem, kteří to potřebují," řekl jeden z účastníků, Václav Kašpar z Českého Brodu.

"Letošní SummerJob byl v mnoha ohledech nový. Po třech letech strávených na Plzeňsku jsme poznávali nový kraj, jeho krásy i těžkosti i nové lidi. Možné počáteční obavy z nového prostředí zaplašilo velice vstřícné přijetí od mnoha lidí, se kterými jsme spolupracovali na realizaci akce. Zejména chceme poděkovat starostům všech obcí, s nimiž jsme spolupracovali (Martínkovice, Otovice, Šonov, Božanov a Křinice) a také panu faráři Martinovi Lanžimu," hodnotil akci další z organizátorů Vojtěch Jurásek a pokračoval:

"Mohli jsme na vlastní kůži zažít to, že práce vytváří dobrou atmosféru a sbližuje lidi, kteří se vidí třeba poprvé v životě. Díky tomu byli často nejvíce obdarovaní samotní mladí lidé, kteří pomáhali v konkrétních domácnostech. Mimořádně se povedly také jednotlivé večerní kulturní programy. Právě oboustranné obdarování a mezilidské setkávání je tím, proč SummerJob láká každý rok stále více mladých lidí ze všech koutů naší republiky. Chceme poděkovat všem místním obyvatelům za příjemné přijetí a pokud vše dobře dopadne (a budeme pozváni), rádi bychom se s dobrovolnickou brigádou SummerJob za rok na Broumovsko znovu vrátili."

O dobrovolnících, kteří přijeli na Broumovsko pomáhat natočila reportáž i Česká televize.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)