Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Ulice Na Kamenici a U Větrolamu v Broumově změní na jaře vzhled
banner

Ulice Na Kamenici a U Větrolamu v Broumově změní na jaře vzhled

René Herzán

Úterý, 19. února 2013

Ulice Na Kamenici a U Větrolamu v Broumově změní na jaře vzhled

Ulice Na Kamenici (tzv. úvoz) v Broumově mezi Křinickým sídlištěm a Vančurovou ulicí patří mezi nejživější ulice ve městě. Na jaře letošního roku zde dojde k odstranění nevyhovujících dřevin a k výsadbě stromořadí, keřů a trvalek. Prostor mezi ulicemi U Větrolamu a Hesseliova zase nabízí možnost vytvořit pro stávající i novou zástavbu nové zázemí k odpočinku.

"Již před lety v ulici Na Kamenici obyvatelé přilehlého domu vysadili na svah v příliš hustém sponu smrky a borovice, o které se spoustu let nikdo nestaral. Postupem času bylo nutné provést probírku celého porostu tak, aby byly zohledněny prostorové nároky dřevin a také obyvatel sousedního domu. Přes tuto snahu dřeviny vlivem dlouhodobě zanedbané péče nevykazují takový vzhled, jaký by si tento prostor zasloužil. Navíc spodní část porostu se nachází v ochranném pásmu kanalizace a je nutné ho odstranit z důvodu ochrany této sítě," uvedla vedoucí odboru životního prostředí Marcela Žouželková.

Ulice Na Kamenici je spojnici, která jednak navazuje na již upravený park Alejka, jehož obnovu podpořila nadace Proměny, a z druhé strany na Křinické sídliště, kde byla dokončena před dvěma lety revitalizace zeleně z evropských prostředků v rámci Operačního programu životní prostředí.

"Ještě nyní na jaře dojde k odstranění dřevin na pravém svahu ulice. Následně na to Technické služby města Broumova po náležité přípravě terénu provedou náhradní výsadbu stromořadí, keřů a trvalek. Výsadba je směrována k tomu, aby zde bylo možné během celého roku obdivovat buď krásu květů, nebo v zimě různorodého habitu keřů. Pro výsadbu budou použity druhy keřů, které nejsou v jiných částech města dosud k vidění, proto věříme, že bude tato změna pozitivně přijata i naší veřejností," představila plány města Marcela Žouželková.

V polovině minulého století bylo vysázeno v dnešní ulici U Větrolamu stromořadí tvořené zejména topoly a olšemi, které měly sloužit jako větrolam. Dříve byly v tomto místě převážně zahrádky, později zde byly postaveny i dva panelové domy.

"Větrolam postupně zarůstal dalšími náletovými dřevinami a celý dnes působí nepříjemným a neudržovaným dojmem. Změnou zástavby v okolí větrolamu se mění částečně i jeho význam. Nabízí se tady možnost vytvořit pro stávající i novou zástavbu nové zázemí k odpočinku. Z tohoto důvodu město na jaře letošního roku začne postupně pročišťovat větrolam od náletových, poškozených a neperspektivních dřevin. Následovat bude posouzení zbývajících dřevin a zpracování návrhu na dosadbu. Záměrem města je, aby zde bylo postupně vytvořeno příjemné místo pro odpočinek okolních obyvatel, ale i pro náhodné návštěvníky," dodala Marcela Žouželková.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)