Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • V Hejtmánkovicích byl otevřen nový úsek zadní cesty
banner

V Hejtmánkovicích byl otevřen nový úsek zadní cesty

René Herzán

Středa, 16. května 2012

V Hejtmánkovicích byl otevřen nový úsek zadní cesty

V Hejtmánkovicích u Broumova byl včera odpoledne oficiálně zahájen provoz na zcela novém úseku zadní cesty podél obce. Po úvodních proslovech starosta obce Václav Harasevič přestřihl pásku a s několika desítkami místních občanů cestu prošel.

Šlo nám především o bezpečnost. Ženy s kočárky a s dětmi už nemusí chodit po frekventované silnici, cestu mohou využívat i cyklisti a bruslaři. Auta ani motocykly sem mají vjezd zakázán, od toho je tu i přesahové zábradlí," řekl při otevření 380 metrů dlouhého úseku s asfaltovým povrchem Václav Harasevič. Celý úsek je navíc po celé své délce osvětlen.

Celkové náklady na stavbu, kdy se musela vybagrovat část svahu, na některých místech zpevnit cesta proti sesuvu, položení živičného povrchu a osvětlení, přišly obec na necelých 1,5 milionu korun. Dotaci 990 tisíc korun obec získala prostřednictvím Místní akční skupiny Broumovsko+ (MAS Broumovsko+) z prostředků Evropské unie určených na rozvoj venkova, zbytek nákladů šlo z rozpočtu obce.

"Příští rok bychom chtěli zprovoznit další úsek zadní cesty a nakonec další až k zastávce U dubu. Tím by se pak dalo projít přes tři čtvrtě délky Hejtmánkovic po pohodlné a hlavně bezpečné cestě," plánoval pokračování úprav zadní cesty starosta.

V nejbližší době budou podél nové cesty osazeny odpadkové koše a na některých místech zasázena zeleň. Děti z mateřské školky prozatím cestu vyzdobily svými výrobky. Václav Harasevič si přál, aby cesta byla udržována v čistotě. Majitelé psů mají například možnost na Obecním úřadě si vyzvednout sáčky na psí výkaly.

Předsedkyně o. s. MAS Broumovsko+ Libuše Růčková seznámila přítomné s jejich činností. Tato nezisková organizace je jedinou na Broumovsku, která se může účastnit Programu rozvoje venkova - LEADER Ministerstva zemědělství. Program je zaměřen na podporu venkovských regionů právě prostřednictvím místních akčních skupin, které připravují rozvojovou strategii, na jejíž realizaci mohou získat finanční podporu. Tu potom dále přidělují nejlepším projektům z regionu, vzešlých od obcí, ale i od podnikatelů či neziskových organizací. MAS Broumovsko+ tak každý rok rozdělí 7 až 8 milionů korun. Z jejich prostředků byla rekonstruována cesta ve Zdoňově, společenský sál a veřejné osvětlení v Božanově, rozšířena parkovací místa na Křinickém sídlišti v Broumově a celá řada dalších. 

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)