Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • V Polici nad Metují na několika místech kácí stromy. Vzápětí vysadí nové

V Polici nad Metují na několika místech kácí stromy. Vzápětí vysadí nové

René Herzán

Čtvrtek, 26. března 2015

V Polici nad Metují na několika místech kácí stromy. Vzápětí vysadí nové

V Polici nad Metují začali na některých místech města s kácením stromů. Další místa je ještě čekají. Neperspektivnost a bezpečnost chodců - to jsou důvody těchto prací.

"V minulém týdnu byly pokáceny lípy srdčité rostoucí v asfaltovém chodníku podél severní strany tělocvičny základní školy v ulici Na Bělidle. Lípy byly udržovány hlavovým řezem a důvody k pokácení byly neperspektivnost jejich dalšího setrvání v daném místě. Jednak byly sevřené asfaltem a neměly dostatek půdního kyslíku a vláhy, v některých místech už trhaly asfalt a rostly ve středu chodníku, který nebylo možné v zimě udržovat a chodce (zvláště s kočárkem, případně s vozíkem) vytlačovaly do silnice," uvedl Jan Troutnar z Odboru investic, majetku a životního prostředí na Městském úřadu v Polici nad Metují.

Podle jeho slov náhrada v tomto místě není možná, ale v blízkosti chodníku, v okrajové části travnaté plochy za školou, bude počátkem dubna, v rámci festivalu dokumentárních filmů Jeden svět, vysazen nový strom, a to beztrnná forma druhu Dřezovec trojtrnný (Gleditsia triacanthos "Moraine"), který v budoucnu alespoň částečně nahradí oněch původních šest malých korun.

V posledním březnovém týdnu budou pokáceny první čtyři třešně křovité, rostoucí na severní straně Masarykova náměstí. Důvody obnovy stromů na náměstí jsou výrazné narušení přilehlých chodníků, ztížení jejich údržby a ohrožení bezpečnosti chodců. Po pokácení bude rozebrán chodník, odstraněny pařezy, upraveny nové výsadbové mísy, provedena nová zádlažba a poté budou do stejných míst vysazeny nové stromy, a to malokorunná forma druhu javor babyka (Acer campestre "Nanum"). Další část stromů na náměstí bude vyměněna v následujícím roce.

"Ve stejné době jako na náměstí bude pokáceno pět vzrostlých smrků pichlavých před městským hřbitovem. Důvody obnovy těchto dřevin jsou obdobné jako na náměstí - výrazné narušení přilehlých chodníků, ztížení jejich údržby, ohrožení bezpečnosti chodců a navíc zhoršení statických poměrů smrku na jižním okraji, který je svým šikmým růstem výrazně nakloněn nad chodník a silnici. Po pokácení stromů bude rozebrán chodník, odfrézovány pařezy, upraven terén, obnovena zádlažba a provedena nová výsadba dřevin podle projekčního návrhu, aby došlo alespoň k částečnému odclonění prostoru hřbitova od ulice Na Babí. Druhová skladba ještě není rozhodnuta, ale bude se pravděpodobně jednat o listnaté dřeviny," dodal Jan Troutnar.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)