Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • V září bude mít Gymnázium v Broumově nový výtah

V září bude mít Gymnázium v Broumově nový výtah

René Herzán

Středa, 1. července 2015

V září bude mít Gymnázium v Broumově nový výtah

Díky Královéhradeckému kraji se v roce 2012 podařilo v budově Gymnázia v Broumově zrekonstruovat sociální zařízení včetně zbudování bezbariérových WC pro tělesně postižené žáky. Aby gymnázium mohlo tělesně postiženým žákům opravdu sloužit, je třeba ještě do budovy zajistit bezbariérový přístup. Do konce září bude díky investici Královéhradeckého kraje vybudován nový výtah.

Bezbariérové stavební úpravy nejsou z technického hlediska možné, takže jediným řešením je zbudování výtahu. Zbudování výtahu uvnitř školy ve schodišťové šachtě se ukázalo nereálným kvůli vysokým nákladům na požární bezpečnost. Proto se začala projektově připravovat varianta venkovního výtahu přičleněného k budově školy ze dvora, což je přijatelné i pro památkáře. Bude se jednat o ocelovou konstrukci opláštěnou sklem.

"Zajištění bezbariérovosti budovy bude dalším krůčkem k naplňování tříd gymnázia novými žáky, neboť budeme moci v užším i v širším okolí nabízet možnost studia i pro žáky s tělesným postižením. Výtah jistě dobře poslouží také žákům dočasně tělesně indisponovaným, např. při poúrazových stavech," uvedl potřebu vybudování výtahu ředitel Gymnázia Broumov Karel Výravský.

Podle jeho slov již škola ve školním roce 2014/2015 přijala prvního postiženého žáka - vozíčkáře, který vzhledem k závažnosti svého zdravotního stavu nemůže být mimo Broumov na jiné střední škole.

"Gymnázium Broumov je v rámci regionu důležitou a perspektivní školou královéhradeckého středního školství, takže investice do výtahu pro tělesně postižené žáky určitě není zbytečná. Stavební práce začnou v červenci 2015, samotná technologie výtahu se bude montovat v září," dodal Karel Výravský.

Královéhradecký kraj zajistí z vlastních prostředků Fondu rozvoje a reprodukce pro oblast školství během prázdnin desítky nejrůznějších oprav. Na opravy školských objektů je pro letošek vyčleněno 77 milionů korun, za které se provedou úpravy ve 44 krajských zařízeních.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)