Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Zprávy
  • Práce
  • Vrcholová socha Panny Marie sloupu na broumovském náměstí je zpět
banner

Vrcholová socha Panny Marie sloupu na broumovském náměstí je zpět

René Herzán

Čtvrtek, 19. května 2016

Vrcholová socha Panny Marie sloupu na broumovském náměstí je zpět

Od 29. září loňského roku byl Mariánský sloup na broumovském náměstí bez své vrcholové sochy Panny Marie. V pátek ji pracovníci restaurátorské firmy Ondřeje Sklenáře, která provádí rekonstrukci celého Mariánského sloupu, instalovali zpět.  

"Po loňském sejmutí sochy ze sloupu a detailní prohlídce restaurátorem a pověřeným
pracovníkem Národního památkového úřadu bylo zjištěno, že stav sochy je mnohem horší, než se původně předpokládalo. Bylo tedy rozhodnuto, že obnova sochy bude zadána přednostně a načasována tak, aby mohla být již před hlavní turistickou sezónou zrestaurovaná osazena zpět na sloup. Ještě se letos bude dělat také kompletní dokončení, tedy všechny ostatní sochy a tělo sloupu," uvedl Ondřej Marek z Odboru stavebního a rozvoje města Broumova.

Náklady na zrestaurování sochy vyšly na necelých 153 tisíc korun, celkové náklady na 3. etapu rekonstrukce jsou cca 900 tisíc korun (včetně sochy). Sumou 400 tisíc korun přispělo Ministerstvo kultury, v dobrovolné sbírce se mezi občany Broumova a některými firmami vybralo 51 tisíc korun. Na rekonstrukci celého sloupu a kamenné balustrády ještě přispěl Česko - německý fond budoucnosti a německý spolek Heimatkreis Braunau částkami 150 tisíc korun resp. tisíc Euro. Zbytek financuje město Broumov.

Návrh sloupu je dílem neznámého architekta ve službách iniciátora a donátora stavby - opata Otmara Zinkeho. Jeho sochařskou výzdobu dodala v roce 1706 dílna pražského sochaře Jana Brokoffa a jeho synů. Zdvojenou sochu Madony na vrchol sloupu dodatečně v roce 1727 umístil broumovský sochař Gottfried Bösewetter. Stalo se tak na přání obyvatel jižní části města, kterým se prý nelíbilo, že původní jednostranná Brokoffova Madona je k nim obrácená zády. Brokoffova plastika byla přemístěna na zábradlí rizalitu na východní straně kláštera, odkud se zřítila a její fragmenty byly uloženy do depozitáře klášterního kostela. Obě kamenné plastiky z vrcholu sloupu, Brokoffova i Bösewetterova, byly odvozeny od malé gotické sošky z klášterního kostela - Panny Marie Broumovské, jejíž kult prosazoval již opat Tomáš Sartorius a pokračoval v něm i jeho nástupce opat Otmar Zinke.

Architektonicky výrazně modelované podnoží sloupu nese bohatou sochařskou výzdobu. Nad diagonálně umístěnými nárožními sokly stojí čtyři velké plastiky – zemského patrona sv. Václava, patronky Slezska sv. Hedviky, zakladatele českých benediktinů sv. Vojtěcha a patronky břevnovského kláštera sv. Markéty. V nikách jsou umístěny menší sochy historických osobností benediktinského řádu – zakladatele sv. Benedikta a jeho sestry Scholastiky, českého světce sv. Prokopa a poustevníka Vintíře. Na obloucích římsy nad nikami jsou umístěny čtyři plastiky andílků s nápisovými štíty. Na čtyřech stranách vlastního soklu sloupu jsou nápisy popisující zásluhy opata Zinkeho o stavbu sloupu, díky Matce Boží za ochranu města v minulosti a prosby o odvrácení od něho moru, hladu a války v budoucnu.

Úpravy textu Miroslav Otte

 

 

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)