Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • „Jediné, čeho se můžete obávat, je strach sám."
banner

„Jediné, čeho se můžete obávat, je strach sám."

JINDŘICH HORKEL

Čtvrtek, 19. ledna 2012

„Jediné, čeho se můžete obávat, je strach sám."

Inaugurace prezidenta se v USA pravidelně koná 20. ledna. Prvním prezidentem, který složil slib o tomto datu, byl v roce 1933 Franklin Delano Roosevelt. V Americe vrcholila hospodářská krize, která těžce zasáhla i nás. Snad v nejznámějším inauguračním projevu tehdy mimo jiné řekl: „Jediné, čeho se můžete obávat, je strach sám." A zdá se, že mu opět propadáme.

Přibližně na dnešní den připadá narození svaté Anežky České (Přemyslovny), někdy na začátku 13. století. Snad si ani nevzpomeneme, že byla řeholnicí kláštera Na Františku v Praze, který spoluzaložila, že byla mezi prvními, kdo na české půdě organizoval chudinskou a nemocniční péči. Mnozí si však pamatujeme, že se kdysi říkávalo: „svatořečení Anežky České přinese našemu národu svobodu". Papež Jan Pavel II. svatořečil Anežku Českou 12. listopadu 1989. Vůbec tomu nerozumím, ale jaksi se mi to zdá na náhodu, možná i proto, že na náhody nevěřím, dost zvláštní.

A že bychom si měli pospíšit s pracemi na zahrádkách a zahradách, nás nabádají dnešní pranostiky (i když se Fabián a mnohde i Šebestián z našich kalendářů opět vytratili, zůstala povětšině jen Ilona): „Když přichází Fabián se Šebestiánem, je možno ve stromech zaslechnout novou mízu." „Stromy se dají prořezávat jen do svatého Fabiána a Šebestiána." A nakonec takové to, kdy jedni jsou smutní a druzí mají radost: „Nemrzne-li do Fabiána a Šebestiána, potom již nemrzne."

Uvidíme. Nakonec vždycky je nějaké počasí. Ale až uslyšíte novou mízu, napište nám, prosím.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)