Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • „Každá porážka, každé hoře, každá ztráta obsahují sémě poučení, jak příště konat lépe."
banner

„Každá porážka, každé hoře, každá ztráta obsahují sémě poučení, jak příště konat lépe."

JINDŘICH HORKEL

Neděle, 22. ledna 2012

„Každá porážka, každé hoře, každá ztráta obsahují sémě poučení, jak příště konat lépe."

Mariánský příkop v severním Tichém oceánu. Brázda dlouhá přes 2 a půl tisíce kilometrů a v jednom místě hluboká kolem 10 920 m. Sem, do této ohromné hloubky, se vydali před 52 lety, 23. ledna 1960, a dosáhli dna, Švýcar Jacques Piccard a Američan Don Walsh.

Docela sympatický příklad naplněné touhy člověka překonat mez, která se z nějakých důvodů stala výzvou. A na druhé straně touhy poznat neznámé a přinést svědectví ostatním.  „Myslím si, že jakýkoliv výzkum, jakékoliv objevy zvyšují úroveň představivosti," řekl James Cameron, režisér filmů Titanik, Avatar a Vetřelci, pro časopis Astrobiology Magazine. Cameron se chystá jako první člověk po více než padesáti letech opět do hloubek oceánu přes 10 km.

Nespočet dobrodružných výprav, nových objevů, akcí s nasazením života bylo uskutečněno jedinci i skupinami. Mnohé byly zaznamenány a zůstaly v paměti lidstva, změnily dějiny. Bylo mnoho i těch, kdy síly odvážlivců nestačily a skončily nezdarem.

Jistěže zažívat úspěch, vítězství nad živly, nad nepřízní okolností, nad sebou, a pak slávu a přízeň, je příjemné i krásné. Když však euforie vyprchá, ovace utichnou, zůstanou většinou jen zkušenosti, které jsou k ničemu. Předat se to nedá a příště je stejně všechno jinak.

Když však člověk utrpí porážku, ztrátu, zažije hoře, může dojít k poučení, jak příště konat lépe, aby se ztrátám vyhnul. „Každá porážka, každé hoře, každá ztráta obsahují sémě poučení, jak příště konat lépe." A kdo má třeba zvyk se nevzdávat, dokáže kdykoli překonat nové nástrahy, které si do cesty staví sám.

Jsou však i snadnější věci, než se trápit rozvíjením dobrých návyků. Dnes má svátek Zdeněk a pranostika říká: „Je-li na Zasnoubení Panny Marie na stromech jinovatka, bude vlhký rok." A také je prý dnes největší zima. Pro toho, kdo si naříká na sníh: „Mnoho sněhů v lednu, mnoho hřibů v srpnu."

A nakonec ještě prognóza na léto: „Jaký leden, takový červenec." Tak na to si skutečně rád počkám.

Foto Wikimedia Commons Dcoetzee

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)