Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • „Nikdy neustupujte, v maličkostech ani velkých věcech."
banner

„Nikdy neustupujte, v maličkostech ani velkých věcech."

JINDŘICH HORKEL

Pondělí, 23. ledna 2012

„Nikdy neustupujte, v maličkostech ani velkých věcech."

Svá díla, například šestisvazkové paměti Druhá světová válka, za které dostal v roce 1953 dokonce Nobelovu cenu za literaturu, psal pod jménem Winston Spencer Churchill. Známější je však jako britský politik. Zřejmě proto, že byl premiérem v letech 1940 až 1945 a pak začátkem 50. let, je Sir Winston Leonard Spencer - Churchill, který se narodil 30. listopadu 1874 a zemřel dnes přesně před 47 lety, 24. ledna 1965 v Londýně, poměrně dobře známý u nás. Zejména starší generaci. Také byl 66 let členem Dolní sněmovny Parlamentu Spojeného království.

S nadsázkou lze říct, že v povědomí lidí zůstal také pro své pregnantní výroky i dnes. Například po podpisu Mnichovské dohody, která se tak bolestivě dotkla našeho státu, řekl v Dolní sněmovně Chamberlainovi, tehdejšímu premiérovi Spojeného království: „Británie a Francie měly na vybranou mezi válkou a hanbou. Zvolily hanbu. Budou mít válku." Často je parafrázována údajně jeho průpověď o demokracii, která „je ten nejhorší způsob vlády, jaký si umím představit. Až na to, že neexistuje žádný lepší." O tom, kde v politickém spektru stál, svědčí i jeho další známý bonmot „kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce, kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum."

Winston Churchill uměl velmi přesně a poutavě formulovat své myšlenky. Pro dnešní den jsem vybral tu, která mne právě teď nejvíc oslovila: „Nikdy neustupujte, nikdy, nikdy, nikdy, nikdy, v maličkostech ani velkých věcech, o kus ani o kousek, ledaže byste ustoupili cti a dobrému mravu. Nikdy neustupujte před nátlakem, nikdy se nepoddejte zdánlivě zdrcující převaze nepřítele."

Svátek má dnes Milena a také Amanda. A pranostika je přímo nadčasová, vzhledem k současnému počasí: „Svatý Timotej ledy láme, nemá-li je, nadělá je."

Je stále příležitost, i u nás na Broumovsku, spíš než k horským túrám, k procházce či proběhnutí na běžkách. Třeba 100 metrů nad jetřichovskou křižovatku (z Broumova směrem na Polici nad Metují) kolem kapličky Sv. Huberta, kolem restaurace Amerika (přes víkend v provozu) do Martínkovic. Stopa vede pak dál až do sedla pod Božanovským Špičákem. Trať je stále udržovaná. A zážitky nezapomenutelné. Z Broumova to tak nevypadá, avšak pod Broumovskými stěnami je docela slušná nadílka sněhu.

Titulní foto Wikimedia Commons British Government. Ostatní fotografie z Blenheim palace, rodiště W.S.Churchila.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)