Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • 29. ročník Běhu na Hvězdu aneb Pavel už to zná...
banner

29. ročník Běhu na Hvězdu aneb Pavel už to zná...

Jarda Mazač

Pátek, 17. července 2015

29. ročník Běhu na Hvězdu aneb Pavel už to zná...

Několik premiér a rekordů zažil letošní ročník Běhu na Hvězdu. Premiérou bylo mistrovství jednoho z hlavních sponzorů, firmy Wikov, v běhu do vrchu, a tím asi největším rekordem počet účastníků, který se dohromady dostal na číslo 257!

Běh na Hvězdu si získal za dlouhou dobu své existence příznivce, kteří pro něj mají pevné místo ve svém závodním kalendáři a tuto trať absolvují každoročně. Mnohde už na této akci závodí třetí generace (rodiny Rückerova, Pohlova, Brýdlova).

Jako každoročně obstaraly předehru k trasám s cílem na vrcholku Broumovských stěn děti na polickém náměstí – nejdřív ty úplně nejmenší na osmdesátimetrové trati, kterých doběhlo celkem 26, nejpočetnější byla kategorie chlapců a děvčat devíti a desetiletých – 28. Podstatnou skupinou byla devatenáctičlenná výprava týmu červenokosteleckých Vlčat z tábora v Maršovském údolí proměněného na olympijskou vesnici. Nejmladšími doběhnuvšími caparty byli Nela Prokopová, Agáta Siváková a Ondřej Scholz – všichni ročník 2014. Zaujala opět Bára Meierová, která nejenže na trati 800 metrů zvítězila s náskokem přes 20 sekund, ale jako hlavní chod si dala ještě pětikilometrový závod juniorek, kde doběhla druhá.

V hlavním závodě mužů si dlouho držel prvenství několikanásobný mistr ČR v maratonu Petr Pechek, který ale v obtížném terénu po hřebeni Broumovských stěn nestačil na stahujícího Filipa Záveského. Třetí Brýdl už dobíhal s velkým odstupem spolu s vítězem kategorie 40-49 let Králem. Obrovský aplaus doprovázel do cíle 88 letého Jirku Soukupa, jenž byl druhým nejstarším účastníkem.

Mezi ženami zůstává vše při starém – nestárnoucí Táňa Metelková utekla i o generaci mladším soupeřkám a celkově druhé v cíli a vítězce kategorie 20-34 let Schützové nadělila více než minutu a půl! Třetí Hájková byla o další 1:39 min. zpět.

Wikov má své nové mistry a historicky prvním držitelem poháru pro nejrychlejšího Wikováka v hlavním závodě se stal Lukáš Pýcha před M. Sychrovským a A. Růžičkou.

A protože počasí bylo skvělé, sponzoři štědří a účastníků spousta, největším vzrušením byla ztráta syna jednoho z běžců a moje problémy s penězi pro vítěze, které jsem zapomněl na radnici. Martina mi pro ně dojela a já byl slastně ukolébán tím, že se mi nic nemůže stát až do doby, než přišlo vyhlašování absolutního pořadí, kde jsem zjistil, že jsem tuto část peněz sice doma zkontroloval a přepočítal, ale nepřipravil do obálek a nevzal s sebou. Čaj na zlepšení paměti sice nepiju, ale hlavou mi bleskl fejeton Pavla Frydrycha s tímto názvem. Pavle, dobře vím, o čem jsi psal!

A co dodat závěrem? Snad jenom hodnocení trasy běhu od polského atleta Edwarda Baczewského: "Totálny hardcore!"

Foto archiv SDH Police nad Metují

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)