Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Beatles v Zahradě*
banner

Beatles v Zahradě*

JINDŘICH HORKEL

Sobota, 9. července 2011

Beatles v Zahradě*

Již se pomalu stmívalo, když se v pátek 1. července v Zahradě* broumovského kláštera „zjevili chlapci z Liverpoolu". Vlastně z Košic, „len ten jeden tam vzadu, trocha hamblivý, je z Teplic – Daniel Škorvaga (Ringo Starr)", říkal Dalibor Štroncer (John Lennon). Oblečení, účesy, pohyby, dokonce, jak jsme se na závěr dozvěděli, Miroslav Džunko (Paul McCartney) ač pravák, se naučil na kytaru levou rukou, aby i zrakový dojem opravdových Beatles byl dokonalý. Tak třeba František Suchanský svým vystupováním, hrou i zjevem, si se svým originálem George Harrisonem nezadal.

A když kapela spustila, stačilo jen malinko přivřít oči a divák se ocitl v osvícených šedesátých letech. Prostě revivalová kapela od předlohy skoro k nerozeznání. Ne nadarmo získali The Backwards již 2 krát vítězství v soutěži revivalových kapel na světovém Beatlefestu v New Yorku. Takže více než čtyři stovky posluchačů v Zahradě* si prožilo krásu a získalo zážitek, na který se nezapomíná.

Bezprostřední muzikanti si svým vystupováním doslova stvořili bezprostřední broumovské publikum. I když co do uvolněnosti bylo mezi posluchači možno rozeznat několik dobrovolníků, zahraničních studentů, kteří prostřednictvím INEXu pomáhají na Broumovsku, stroze řečeno, s veřejně prospěšnými pracemi. Ale všichni byli úžasní. Všichni přítomní prožili společně nádherný večer. Až do tmy, kdy již i představitel Johna Lennona vyslovil obavy, že už rušíme noční klid. Posluchači by však vydrželi ještě dál, i když obdivuhodný hodinu a půl trvající koncert musel dát kapele pořádně zabrat. Přesto, že jsou mladí. A byli opravdu vynikající. Během koncertu jsme slyšeli profesionální průřez tvorbou a muzikou skupiny Beatles. Skladby, pro které navštěvovali jejich koncerty miliony posluchačů po celém světě.

Byli skvěli a přišli jsme všichni o hodně, že bylo kdysi v osudu světa, aby Beatles svoji kariéru předčasně, i když snad dobrovolně, ukončili. Toho dobra, které rozdávali, té krásy a pohody, kterou naplňovali lidské duše, bylo asi pro náš svět už dost. Můžeme být vděční, že díky kapele, která hrála v Broumově, jsme mohli aspoň zachytit odlesk té úchvatné krásy, umocněné kouzlem Zahrady*, kulisami staletých stromů a monumentem kláštera.

Třeba obdivovat i dramaturgii koncertu až po závěrečné „Yesterday", které již hrál Miroslav Džunko jako pravák, a opět skvěle. A diváci s ním zpívali. Přitom se zbytek kapely nepozorovaně vytratil. Skromné gesto, milí kluci a úžasný výkon.

Díky jim, díky Agentuře pro rozvoj Broumovska, že mohli přijet. A díky nám, co jsme přišli ...

Foto Jan Záliš

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)