Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Bezděkovský farář
banner

Bezděkovský farář

Jindřich Horkel

Pondělí, 11. prosince 2017

Bezděkovský farář

Mám rád lidi, kteří umí a dovedou rozdávat radost. A v sobotu 9. prosince se jich sešlo v konferenčním sále Pellyho domů v Polici nad Metují šest, vlastně sedm najednou.

Bylo nebylo, a není to tak dávno, žil v našem kraji farář, nějaký Bouška, kterému pro jeho schopnosti, ale i některé vlastnosti a záliby, které s kněžstvím právě nespojujeme, jeho šéfové docela komplikovali život. Ale tak už to na světě chodí a takových je mnoho. Sigismund Bouška však byl kromě hluboké víry a věrnosti katolické církvi také spisovatel, asi spíš poeta, malíř, sběratel, skladatel... Lidé si na něj v našem kraji pamatují většinou již jen z doslechu. Měl letos 75. výročí úmrtí.

Při té příležitostnosti projevil své neobyčejné schopnosti sběratelské, objevitelské a tvůrčí jeden z dalších přivandrovalců do našeho kraje, Bouška byl také "odněkud", Petr Bergmann. Ví toho, a sesbíral o něm tolik materiálu, že to stačilo na samostatnou výstavu v Muzeu Broumovska. Bude se snad na jaře opakovat.

A pak tu celý život žije emeritní knihovník Jan Meier, který dal dohromady pásmo, jež představilo Boušku jako člověka. Se všemi lidskými přednostmi a nedostatky, chybami, omyly i hledáním. Těžko po vyslechnutí říci, jaký Bouška byl, ale z úryvků a ukázek i výpovědí například Petra Bergmanna mi je blízký a určitě bych jej, kdybych jej u kostela na Bezděkově nebo v broumovském klášteře, kde mimo jiné sloužil, uctivě pozdravil.

K výše jmenovaným se přidal ještě schopný a pracovitý, skvělý muzikant Ladislav Šikut, který dokázal několik Bouškových skladeb upravit pro klávesy a se svojí kolegyní ze ZUŠ z Broumova Klárou Nentwichovou ve třech ukázkách posluchačům přednést. Celé pásmo, které by posluchači dokázali poslouchat déle než něco přes hodinu, s pochopením, citem a zaujatostí přednesli husitská farářka Jana Wienerová, herec Antonín Kohl a už jmenovaní Jan Meier a Petr Bergmann.

Příjemný zážitek a poznání, poté co si jej mohli vychutnat posluchači v nedalekém Broumově, přivedla do Police autorka spousty dalších skvělých nápadů a dobrých činů, polická starostka Ida Jenková. Upřímné díky všem sedmi skvělým lidem.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)