Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Brána času nejen v Křinicích
banner

Brána času nejen v Křinicích

Jindřich Horkel

Pondělí, 7. října 2013

Brána času nejen v Křinicích

Bránu času v Křinicích zaměřili její stavitelé na počátku tohoto tisíciletí tak, že svojí delší stranou míří přesně na věž klášterního kostela. Tím vytvořili v krajině originální inspirující propojení.

Umění a prostor, hudba a krajina mohou souznít. A v prostoru mezi Broumovskými stěnami a Sovími horami si mohou podobně rozumět lidé, Poláci a Češi. Prostředí našeho kraje se vytvářelo v Sovích horách miliony, jinde statisíce let a dnes nám nabízí něco, co neumíme pojmenovat a opisujeme to mnohdy slovy "nekonečná Boží krása". Žijí tu lidé, kteří milují umění, chrání a opatrují si svůj kraj a se svými přáteli jej kultivují.

Mám dva důkazy. Prvním je hudební festival Za poklady Broumovska, na kterém během léta již 8 let zaznívá vždy deset koncertů mnohdy i světově proslulých umělců. A třeba letos, když všichni žehrají na úbytek návštěvníků, byly kostely opět plné – převážně místních lidí. Jak tento počin náš kraj proměňuje, vědí nejenom bytosti, které nad ním bdí.

Druhým důkazem výjimečnosti našeho kraje je dílo, vytvořené také k poctě jeho ducha. Suita skladatele Petra Kořínka s emotivním a inspirujícím názvem Brána času, doplněná slovem rétora nad všechny povolaného Alfréda Strejčka, provedená ve středu 2. října v klášterním kostele. Dílo a jeho provedení bylo nadšeně přijato lidmi, a jak odráží rozsáhlý prostor a lidské výtvory Broumovska a i sousedního Kladska, vrací jim vroucnost, lásku a porozumění, kterými je autor vybavil.

Že je uvedení suity spojeno s benediktinským opatstvím v Broumově má pouze pozemskou logiku. Samotné dílo Petra Kořínka sahá do nebeských sfér. Je inspirující, že skladatel, který sem přišel s hudbou "Pokladů", svou citlivou a empatickou duší připomněl také to, co si my místní ne vždy uvědomujeme. Že náš kraj pokračuje do prostoru sousedního Kladska, od kterého byl kdysi lidskou zvůlí násilně odtržen.  

Mnozí jsme upřímně vděční těm, kdo nám pomáhají i samy sebe kultivovat, a svými díly, interpretací, citlivým vnímáním zdejší odlišnosti přispívají k lepšímu životu.

Díky moc.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)