Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Broumovská klávesa trochu jinak
banner

Broumovská klávesa trochu jinak

JINDŘICH HORKEL

Neděle, 15. května 2011

Broumovská klávesa trochu jinak

Již pro tu naději, že svět není tak beznadějně zkažený a veskrze špatný, je třeba poděkovat občanskému sdružení Agentura pro rozvoj Broumovska za inspirativní programy a akce, které pro nás v Broumově připravují.

Zatím poslední byla minulý týden „Broumovská klávesa", klavírní soutěž mladých talentů do 14 let, která skončila v neděli vyhlášením vítězů, předáním cen a závěrečným koncertem. Po tři dny soutěžily děti a mladí klavírní interpreti ve třech věkových kategoriích. Svým elánem, vůlí, neohroženou jistotou a sebedůvěrou mládí nenechali nikoho z přítomných na pochybách, že osud světa není zdaleka určován jen bezduchými křiklouny, lenochy a přitroublými agitátory. V soutěži všichni prokázali obdivuhodné výsledky svého úsilí, tvůrčí práce, vytrvalosti a vůle, také zájem, trpělivost a pedagogické schopnosti svých učitelů a obětavost rodičů, které jsou společně schopny točit kolem dějin a ovlivňovat naše životy.

Na pohled většinou ještě děti, avšak jejich hudební projev odrážel duchovní vyspělost a při trošce nadnesenosti by se chtělo říct „dospěláckou" vyzrálost, s níž většinou bravurně zvládli i velmi náročné klavírní skladby světových skladatelů.

Lidé z oboru, snad zvyklí na jejich výkony, musí hodnotit techniku, přednes, čistotu, rytmus a další a další parametry. Obyčejný posluchač, který si jen přišel poslechnout a třeba ze zvědavosti podívat, užasle zíral a bez dechu, mnohdy se slzami v očích z té krásy, tiše poslouchal. A když si uvědomil, že se pořadatelům podařilo skrze tuto soutěž přivést na naše krásné Broumovsko desítky lidí z Čech a Moravy, kteří zde mohli poznat nejen úžasné prostředí, ale obdivovat i skvělou organizaci, dokonalé ubytování, mistrovský nástroj v Kreslírně... K tomu ještě připočteme slunečné jarní počasí a výsledek je naprosto dokonalý.

Musíme však obdivovat nejen interprety, blahopřát jejich rodičům a učitelům, ale projevit patřičné uznání i lidem z APRB, kteří si na akci takové úrovně troufli, a zdá se, že uspěli. Pro mne nepochopitelná kritika APRB dává o to víc vyniknout čistotě dětských duší, interpretů na této soutěži, i dalším krásným a pro nás všechny přínosným výsledkům práce těch, kteří na druhé myslí a záleží jim na tom, jak zde na Broumovsku žijeme, a jsou schopni se pro to obětovat.

Nakonec přišla neděle a „Koncert vítězů" v důstojném prostředí chrámu sv. Vojtěcha v areálu broumovského kláštera. Rodiče, učitelé i občané Broumovska zaplnili kostel, aby byli svědky vyhlášení výsledků soutěže. Již při předávání cen účastníkům III. kategorie do 14 let se ukázalo, že porota soutěže nastavila laťku řádně vysoko. Byly zde sice uděleny čtyři třetí ceny, avšak ani jedna cena druhá a ani jedna první. Zůstává otázka směrem k soutěžícím mladým, již ne zcela dětem. Proč asi? Když v mladších kategoriích byly udělovány všechny ceny, za 2. a 3. místo dokonce více soutěžícím. Je to možná námět k zamyšlení.

A byly uděleny ceny diváků a skutečně úžasná cena pro absolutního vítěze soutěže. Matyáš Novák z Hradce Králové si jako vítěz odvezl poukaz v hodnotě 30 tisíc korun na nákup klavíru, darovaný firmou „Piano Stárek". Matyáš prokázal a taktéž v závěru Koncertu vítězů přesvědčil všechny přítomné o vysoké umělecké úrovni soutěže. Soutěžil v kategorii do 12-ti let a jeho podání skladeb Ludvíka van Beethovena, F. Mendelsona Bartholdyho a Bély Bartóka bylo ohromné a hodné „vyspělého umělce". Po jeho vystoupení nebylo sebemenších pochyb o tom, že si cenu laureáta 1. ročníku soutěže „Broumovská klávesa" za absolutní první místo zaslouží.

Tak skončil letošní ročník a tato klavírní soutěž si bezpochyby, hlavně díky vysokým nárokům ředitele soutěže Ivo Kahánka, předsedy poroty Ivana Klánského a celé velmi fundované poroty, získala respekt a její pověst o vysoké úrovni se bude bezpochyby šířit českými a moravskými luhy a háji. A my v Broumově se můžeme opět těšit na umělecké zážitky z klavírní hry mladých i velmi roztomilých dětských interpretů příští rok. Při druhém ročníku mezinárodní klavírní soutěže „Broumovská klávesa".

Pozn. redakce. Projekt Broumovská klávesa 2011 byl podpořen granty Královéhradeckého kraje a města Broumova.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)