Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Broumovská zahradní slavnost
banner

Broumovská zahradní slavnost

Petr Štěpnička

Úterý, 23. června 2020

Broumovská zahradní slavnost

V Broumově existuje místo, v němž sídlí klid a magie. Při jeho návštěvě se jakoby zázrakem začne něco dít, cosi se začne v duši měnit. Je dobré na to být připraven - často jde o pouhé vteřiny, stačí pár kroků a tajuplná transformace je hotova. Dokonce i ten, který přijde s myslí silně roztěkanou, avšak srdcem alespoň trochu vnímajícím, může počítat s rychlým náladovým přerodem, zvlášť při slunném počasí. Takovou mocí vládne broumovský klášter a jeho přilehlá zahrada.

Prostor, kde se potkává klidná duchovní energie s barokní okázalostí, kde vyvěrají harmonické proudy a vše společně pluje v přirozeném souladu. Místo, kde lze obdivovat umění a objevovat tvůrčí inspirace, nebo se jenom nechat vést jednou z mnoha důvtipně propojených cestiček a v údivu hledět na majestátní a dechberoucí stromy.

O klášteru bylo napsáno a natočeno mnohé, zahrada by však neměla zůstávat stranou. Právě ona dodává broumovskému klášteru jako pírko lehkou, a přece královsky noblesní atmosféru. Finální tah, který konceptuálně uzavírá mistrovské dílo. Že přitom nejde o úzkostlivě střežené místo, jehož vnady by byly odkryty pouze platícím "přespolňákům", a že si na zahradu může přes den zajít dle libosti každý Broumovák, to je věc, kterou bychom neměli brát jako samozřejmost. Jde naopak o výjimečnou a bohulibou záležitost, jež může mít ve výsledku zásadní vliv na náladu a rozpoložení místních obyvatel, a přeneseně tedy i celého města.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)