Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Broumovsky specifická vernisáž TOP 10 aneb Přijel i traktor
banner

Broumovsky specifická vernisáž TOP 10 aneb Přijel i traktor

Eva Kroupová

Pátek, 24. června 2016

Broumovsky specifická vernisáž TOP 10 aneb Přijel i traktor

"Dovolte mi, abych zahájila několika slovy výstavu nazvanou TOP 10 BĚHEM 760 LET BROUMOVA.

První písemný záznam o našem městě pochází z roku 1256. Letos uběhlo tedy právě 760 let od první zmínky o Broumovu. Na toto konto jsme se pokusili v rámci užší pracovní skupiny studentů kvinty Gymnázia Broumov vytvořit výstavu, která se snaží alespoň částečně zmapovat některé historicky významné a regionálně specifické mezníky, osobnosti či podněty, které se podílely v průběhu těchto let na vytvoření současné podoby, atmosféry tohoto místa.

Protože se jedná o výstavu připravovanou k oslavám města, rozhodli jsme se ji pojmout celkem slavnostně a vyzdvihnout právě ty momenty a hodnoty, ke kterým je třeba se hlásit dále. Někteří z nás tu žijí, jiní se tu pouze vzdělávají, ale všichni zde trávíme velké množství času. Je myslím dobré, že jsme se pokusili vytvořit také něco pro město, které nám toto zázemí poskytuje..."

V tomto svátečním duchu jsem ve čtvrtek 23. června pronášela úvodní slovo třídní učitelky při příležitosti otevření výstavy Top 10 během 760 let Broumova, situované do venkovního prostoru Mírového náměstí. Studenti kvinty GB, kteří tuto výstavu připravovali, se snažili svým pokyvováním podpořit vážnost okamžiku, když vtom se zjevil mezi vystavenými velkoformátovými panely traktor s vlečkou. Chvíli jsme váhali, zda se jedná pouze o kropicí vůz s vodou či jinou náplní a zda tedy zůstat na místě, či raději závlaze uhnout. Vydrželi jsme na místech a bránili panely vlastními těly. Vůz nakonec (zřejmě pod tlakem) změnil směr a namířil si to z náměstí ven, kamsi do broumovských luk.

Vážnost vernisáže byla lehce ohrožena, ale hudební produkce studentek Jitky Uhnavé a Anny Tomkové program pozvolna vracela do původních kolejí. Když však přišli na tento soukromý, uzavřený program i další "nezvaní hosté" a snažili se nás během hudební vsuvky tak nějak roztančit, rozhodli jsme se, že si zajdeme do "Mlíčky" na zmrzlinu a tuto broumovsky specifickou vernisáž tak stylově uzavřeme...

I přes to všechno (anebo právě proto) máme naše město rádi a doufáme, že si výstavu užijete i vy!

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)