Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Času dost, ne?

Pavel "Mazal" Frydrych

Pátek, 25. prosince 2015

Času dost, ne?

Vlastně to začalo minulou zimu, kdy nešlo přehlédnout, že se z komína táhne proužek kouře i jinudy, než má. Drobná prasklina vedoucí kolem celého obvodu jasně říkala, že příští topná sezóna bude ve znamení komína jiného. Nakonec na konci léta vyrostla nad střechou téměř dokonalá replika komína předcházejícího. Občas se mě někdo zeptal, proč až na konci léta, nebo spíš až s přicházejícím podzimem. Odpověď je snadná: času dost, ne?

Jasně si vybavuju radost, když jsem s pomocí kamaráda položil na vrchol poslední tvárnici a do ní napasoval komínovou stříšku. Pak ještě omítka a bylo hotovo. Teda skoro hotovo. Kolem komína totiž zůstala ve střeše díra. A teď přišel zásadní problém: kdo ji zadělá.

Začali jsme hledat v kontaktech našich telefonů a volat klempířům, které máme uložené. První mi odpověděl, že by mohl tak koncem března. "Ale je říjen," zareagoval jsem a trochu doufal, že si klempíř jen neuvědomil, že ještě není po zimě. Bohužel moje naděje byla lichá: věděl docela přesně jaký je měsíc a stejně tak přesně věděl, kdy bude moci s kusem plechu vylézt na naši střechu a zadělat tu proklatou díru.

Takže přišel na řadu další kontakt. Odpověď už byla lepší, co se časového údaje týče: "Myslím, že bych mohl tak v půlce prosince..." Už jsem se ho nesnažil zorientovat v čase - evidentně věděl, že prosinec je v polovině zimy, po podzimních deštích a hlavně, že je to za dlouho. Třetí klempíř sice slíbil, že se na to přijde podívat a opravdu se pak na střeše objevil. Rozhlédl se a řekl, že někdy ke konci prosince by na to vletěl. Smutně jsem se podíval na plechovou krytinu a řekl mu, jestli na to nebude potřebovat mačky. Usmál se a začal mi vysvětlovat, kolik mají práce. Slezl dolů po žebříku, rozloučil se a já na střeše osaměl. Komín se tyčil nahoru, sice na první pohled netečně, ale v jednu chvíli se mi zdálo, že zevnitř slyším výsměšný smích. A sice ne moc zřetelná slova, ale přesto zachytitelná lidským uchem: "Času dost, ne?" Smutně jsem lezl dolů a na dlažbě terasy neodolal a podíval se nahoru. Ty mrcho, říkal jsem si, jak dlouho to ještě bude trvat? Odpověď samozřejmě znám: "Času dost, ne?"

Řemeslo má zlaté dno, říká se. Určitě má. Problém není v řemesle, ale v řemeslnících: není jich dost. A těch se zlatýma českýma ručičkama ještě míň. Všechny pokusy o úplatky v podobě kávy, oběda, zákusku a klidně i něčeho ostřejšího se míjí účinkem. (V této souvislosti mě napadá, že to s korupčním prostředím v České republice není až tak zlé - nebo nabízím málo?)

Kolem sebe narážím na firmy zabývající se vývojem software, práce s IT systémy, pojišťovny, banky, sem tam nějaký manager čehosi, fundraiser..., ale já potřebuju klempíře! Rozumím, že takové práce jsou asi potřeba, ale co po nás zůstane? Vytunelovaný tunely? Několik milionů jedniček a nul ve virtuálním prostředí? Podobně virtuální převody peněz, které fyzicky nikdo neviděl? Ale nám teče do baráku!, chtělo se mi křičet. A díru ve střeše nezadělá žádný počítačový program, nepomůže žádný přítel na facebooku a pojistka se na tenhle problém samozřejmě nevztahuje. A i kdyby mi fundraiser sehnal hromadu peněz, klempíř nepřijde dřív než na konci prosince, pokud mu do toho ovšem nevlezou Vánoce.

I tak všem dotčeným i nedotčeným přeju krásné Vánoce a pohodu do roku s číslicí 16 na konci. A hlavně: ať Vám nikdy neteče do baráku.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)