Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Čechy krásné, Čechy mé
banner

Čechy krásné, Čechy mé

MILAN KULHÁNEK

Pátek, 25. března 2011

Čechy krásné, Čechy mé

V létě tomu bude čtrnáct let, co zkrachovala cestovní kancelář Travela. Třetí největší cestovní kancelář v republice. V sobotu 19. března 2011 jsem si vyzvedl na poště doporučený dopis, ve kterém mi advokátní kancelář sděluje, že Vrchní soud v Praze obžalované zprostil obžaloby.

 Nebyl prý nikomu prokázán úmysl, v návaznosti na rozhodnutí soud nikomu nepřiznal náhradu škody ( máme se obrátit na řízení občanskoprávní, což znamená, že „obžalovaní vám nejsou v tuto chvíli povinni nic zaplatit „ ) . Za těch čtrnáct let jsem napsal řadu dopisů k soudu, na ministerstvo spravedlnosti, k ombudsmanovi atd. Dočkal jsem se i odpovědí, ale tím vše skončilo. Požádal jsem televizní stanice a přední české deníky, aby tuto kauzu opět otevřely, není zájem, není to prý aktuální. To, že několik tisíc klientů přišlo o své peníze, to, že po majiteli cestovní kanceláře zůstaly dluhy ve výši téměř 50 milionů korun, dnes nikoho nezajímá. Jako obyčejný smrtelník nemáte téměř žádnou šanci dostat zpět své peníze. O ty vlastně dnes již ani nejde. Jde o princip. Jde o to, že zloděj zůstává nepotrestán, že nadále podniká v cestovním ruchu, že soudy nejsou schopny případ dokončit. Pro dokreslení některé citace z korespondence v případu Travely:

4.6.1997 -  Vážený pane, dovolte nám,abychom Vám předem našeho dopisu poděkovali za skutečnost, že jste se rozhodli prožít dovolenou s cestovní kanceláří Travela. Jsme nuceni Vás informovat o opatřeních, která přijala cestovní kancelář Travela v souvislosti s devalvačním vývojem koruny.... Doplatek zájezdu 1508 Kč uhraďte, prosím, do 22.6.1997. Ing.Ivan Breznen, generální ředitel

14.7.1997 – Podávám touto formou trestní oznámení na Ing.Ivana Breznena, ředitele Travely a.s. Praha......Svým jednáním mi pan Breznen způsobil škodu ve výši 31 662 Kč.

29.9.1997- Na majetek dlužníka....se prohlašuje konkurz...

6.10.1997 – Přihlašuji se tímto ke konkurzu na a.s. Travela, Opletalova 27, 111 21 Praha l...

30.8.2000 – K Vaší žádosti ze dne 31.5.2000 Vám sdělujeme, že v týdnu od 29.2.2000 do 7.3.2000 se ve shora uvedené právní věci konalo přezkumné jednání, na kterém byla vaše pohledávka zcela uznána správcem konkurzní podstaty a nebyla popřena žádným z konkurzních věřitelů.....V nejbližší době bude zpeněžována konkurzní podstata na jejímž výtěžku rovněž závisí míra uspokojení konkurzních věřitelů. Iva Mazourková, Krajský obchodní soud v Praze

28.8.2003 – Ministerstvo spravedlnosti sděluje, že Váš dopis ze dne 21.8.2003 se stížností na průtahy v konkurzním řízení ve věci úpadce CK Travela, byl z důvodu příslušnosti postoupen k vyřízení předsedovi Městského soudu v Praze. Ředitel odboru organizace a dohledu Vladimír Šenkýř.

5.9.2003 – Na stav konkurzního řízení se můžete jako věřitel přihlášený do konkurzu průběžně informovat u věřitelského orgánu....K uspokojení věřitelů však může dojít teprve po přezkumu všech přihlášených pohledávek, zpeněžení celé konkurzní podstaty a skončení všech sporů, jež byly konkurzem vyvolány. S pozdravem Otakar Motejl, veřejný ochránce práv.

5.9.2003 - ....protože průběh incidenčních sporů nemůže vyřizující soudce jakkoli ovlivnit, nemohu shledat ani Vaši stížnost na průtahy v řízení důvodnou....Jindřich Jablonický, místopředseda Městského soudu v Praze

25.3.2004 ....v trestní věci proti obviněným ing.Ivanu Breznenovi, ing.Evě Měšťanové a ing.Pavlu Attlovi, stíhaným pro trestný čin podvodu mohou poškození uplatňovat svá práva pouze prostřednictvím zmocněnce, kterého si zvolí......Pavel Sedláček, soudce, Obvodní soud pro Prahu 1.

8.11.2004....na podkladě vašeho trestního oznámení z roku 1997 vám sděluji, že ve věci bylo zahájeno trestní stíhání......pro trestný čin podvodu. Jiří Havel, policejní komisař.

K výslechu jsem byl pozván v roce 2008 ( do té doby již část poškozených zemřela ). V červenci 2009 byli jednatelé CK Travela odsouzeni k dvouletému trestu podmíněně odloženém na pět let a také k zaplacení škody všem klientům. Již se zdálo, že boží mlýny přece jen melou. Radost byla předčasná – Vrchní soud Praha dne14.ledna 2011 rozsudkem sp. zn. 9 To 66/ 2010 obžalované zprostil obžaloby. Proti tomuto rozhodnutí není odvolání, je konečné.

Tak v takovéto žijeme zemi. Čechy krásné, Čechy mé.                     

Milan Kulhánek

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)