Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Celé Česko, včetně broumovské Masarykovy základní školy, četlo dětem
banner

Celé Česko, včetně broumovské Masarykovy základní školy, četlo dětem

Petra Hašková, učitelka Masarykovy základní školy

Neděle, 15. června 2014

Celé Česko, včetně broumovské Masarykovy základní školy, četlo dětem

Čtete rádi? Čtete hodně? Čtete svým dětem? Čtou vaše děti vám? Máte doma velkou nebo malou knihovnu? Sáhnete občas po knížce svého dětství? Kterou knihu máte rádi nejvíce? Čtete raději knihy nebo časopisy? Chodíte do knihovny? Která kniha vás v poslední době nejvíce zaujala? Máte ve své knihovně hodně dětských knih?

Všichni dospělí kdysi seděli ve školní lavici v první třídě a učili se písmenka abecedy. Písmena skládali ve slabiky, slova, věty. Někomu to šlo lépe, někomu hůře. Někdo si čtení zamiloval, byli i tací, že četli s nechutí a pouze z povinnosti. Tak je tomu i dnes. Žáci jsou stejní. Někoho od knížky odháníte, některé k řádkům knihy nemůžete přinutit.

V dnešní technické době plné možností a pracovního vytížení občas zapomínáme na chvíle strávené s dětmi u knihy. Je jednodušší pustit televizi, počítač,... Ale ... Kdy naposledy jste si zalezli se svým dítětem pod peřinu a něco hezkého si spolu přečetli?
V České republice vznikl projekt, do kterého se již po několikáté zapojila Základní škola Masarykova v Broumově - Celé Česko čte dětem probíhající s pravidelností ve druhém červnovém týdnu. Naše škola aktivně spolupracuje s knihovnou, gymnáziem, klášterem a společně se věnujeme čtení. Probíhají čtenářské maratóny. Zahajuje se básní Nemalujte čerta na zeď Jiřího Žáčka na Mírovém náměstí v Broumově, s úvodním slovem publicisty Jaroslava Špuláka. Poté se žáci prvního stupně rozchází do dílen, kde pod vedením učitelů a přizvaných hostů pracují nad daným tématem. Čtou, luští, doplňují, skládají slova, obrázky, poznávají spisovatele, ilustrátory, malují, zapojují smysly, seznamují se s novým.

Přidanou hodnotou letošního roku byl i projekt 1. stupně – "Co četli dospělí, když byli malí". V rámci tohoto projektu naši školu navštívilo a dětem četlo 71 dospělých. Byli to nejenom rodiče, ale i prarodiče, přátelé a známí.

V letošním školním roce žáci prvních a druhých tříd využili možnost navštívit broumovské ochotnické divadlo Brum, které má svou pevnou scénu v budově Klubu ROK. Zde si pan Jaroslav Dařbuján spolu s paní Renatou Kolářovou a Mílou Benešovou připravili poutavé povídání o divadle, loutkách a marionetách. Žáci měli možnost nahlédnout do zákulisí, shlédnout krátkou ukázku z Broumovských pověstí, prakticky si loutky vyzkoušet, osahat, zeptat se na cokoli, co je zrovna napadlo a zajímalo. Všichni odcházeli z Brum divadélka nadšeni a obohaceni o příjemné zážitky.

První třídy touto cestou děkují paní Marii Meškové za spolupráci v Městské knihovně. Druháci se seznámili s osobností J. A. Komenského a jeho dílem Orbis pictus. Třeťáci pokračovali ve spolupráci s paní režisérkou Lenkou Wimmerovou, která je obohatila svým autorským čtením z knihy Prapsi. 5. B strávila příjemné chvíle v Klubu ROK s Dášou Zbořilovou a Bohdanou Hyťhovou čtením jejich oblíbených knih. Čtvrťáci a páťáci besedovali s autorkou knihy o vesmírných skřítcích Anne Birke-Semerákovou. V odpoledním čase probíhalo pětihodinové čtení pro veřejnost na výstavě Play Broumovsko. Žáci Masarykovy ZŠ četli od 14 do 15 hodin. Rovněž se besedovalo s Jaroslavem Špulákem. Druhostupňoví žáci pracovali v Kreslírně broumovského kláštera na projektu o regionálních autorech.

V projektu Celé Česko čte dětem budeme pokračovat i v letech příštích, neboť se těší velké oblibě i zájmu veřejnosti.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)