Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Drobné památky v okolí Meziměstí
banner

Drobné památky v okolí Meziměstí

BRONISLAV KUJAL

Pondělí, 16. srpna 2010

Drobné památky v okolí Meziměstí

Meziměstí se zdánlivě může chlubit jen dvěma památkami, a to Nádražím a Zámečkem, jehož překrásný háv citlivé obnovy-renovace dává naději budoucího skvostu. Bohužel vedle zarůstajícího bývalého koupaliště, kde krom ryb a škeblí žili mí oblíbenci raci, jenž v realitě kachňáku už dává zapomenout na krásu bývalých dob rybníka.

Ale v době, kdy byl zámeček přestavěn do své barokní podoby, vznikaly na Broumovsku také unikátní pískovcové sochy a kříže. Často stávaly na důležitých rozcestích, u honosných statků a podél různých poutních a křížových cest, nebo na nějakém zajímavém místě a po staletí tvořily svébytně estetický ráz místní krajiny. Kdysi stával na místě kterému se říká „na křížku“ barokní kříž jménem „Chudák“ . http://www.collegium.cz/pamatky-databaze/?menu=krizky&obj=MZ_01&detail=yes Váže se k němu pověst místa, kde stál první kostel, jenž sloužil pro přidružené obce. (jako druhé místo je označován kříž, stojící nedaleko, směrem na Vernéřovice a to Walzelův „Rose Grosse“). Chudák, jako jediný z mnoha kamenných křížů stojících okolo bývalé poutní cesty ke studánce ve Vernéřovicích, byl však svezen ze svého místa, snad z důvodů ochrany před různými vandaly a na dva roky uložen do bývalé Walzovy továrny . Poté byl kříž převezen do prostoru sběrny - výtopny, kde leží mezi harampádím v blízkosti vstupní brány do dvora,  pospolu s dalším pískovcovým artefaktem, se sochou světce. Jedná o tzv. Johánka pod břízou. : http://www.collegium.cz/pamatky-databaze/?menu=krizky&obj=JT_02 Socha je bez hlavy. Kříž měl před svezením, bez vědomí majitele pozemku, ze svého původního místa podobu tří povalených částí. Ve dvoře leží jeho největší část a vrcholový kříž, jehož jedno rameno chybělo již dříve. K úplnosti článku je třeba také upozornit na barokní kříž, pravděpodobně také z Jetřichova, který leží povalený za bývalou Walzovou továrnou. Téměř celý kříž je dnes značně poničen. Po vzoru ostatních obcí a městeček na Náchodsku si myslím, že nic nebrání tento kříž, a další památky , vrátit nebo uložit, na původní, či jinak důstojné, anebo zajímavé místo, a to když už ne v rámci možnosti opravený, tak aspoň jejich fragmenty rozumně poskládány na určeném místě a opatřeny ochranným plůtkem.

 Text Bronislav Kujal , foto Adam Buchta- Bronislav Kujal

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)