Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Druhý malířský plenér v Křinicích
banner

Druhý malířský plenér v Křinicích

Jindřich Horkel

Středa, 21. května 2014

Druhý malířský plenér v Křinicích

V Křinicích zorganizovala starostka Libuše Rosová se zastupitelstvem již druhý ročník setkání amatérských i profesionálních umělců, malířů a básníků. Od 11. do 17. května sem přijely tři desítky lidí z České republiky a z Polska, aby díky svým talentům zachytily krásu vesnice, vyjely i do Broumova, Božanova či do Broumovských stěn.

Básníci, kteří mezi účastníky byli, připravili pro ostatní, i pro pozvané hosty ve čtvrtek poetický večer. Recitovali polsky i česky, některé verše v překladu Věry Kopecké, z polštiny Antonína Matuskiewicze. Ale i bez překladu si všichni dobře rozuměli. Hostem večera byli básník Alexandr Gordon z Ukrajiny a další básníci mimo malířského setkání.

Plenér zakončili aktéři v sobotu společnou výstavou ve škole v Křinicích. Dopoledne byli i na náměstí v Broumově, ale pro špatné počasí moc návštěvníků nebylo. I do Křinic kvůli tomu přišlo málo lidí. Návštěvníci nebyli zklamaní. Zhlédli téměř sto obrazů, většinou neobvyklých očima návštěvníků Broumovska. Například dřevěný kostel "Naši milé paní" v Broumově je zachycen snad desetkrát, zaujaly obrazy, na kterých se malíř odchýlil od reality a vytvořil objektu neotřelé kouzlo.

Protože se starostka a zastupitelé skutečně o své hosty starali, ve škole se topilo, po opravě objekt poskytuje přiměřený komfort, včetně kuchyňského zázemí a ubytování, byli návštěvníci spokojení.

I proto, že starosti s plenérem jsou, i přes příznivé podmínky pro podobné akce v Křinicích, náročné, prozradila nám vedoucí plenéru Věra Kopecká, že uvažují přemístit "svůj stan" na rok do jiné části Broumovska. Jednak, aby malíři objevili další krásy našeho kraje a jednak, aby se tíha celé akce trochu rozložila. Z loňského plenéru vydala obec týdenní kalendář, který darovala každé domácnosti zdarma. Letošní obrazy a kalendář pro příští rok bude opět k dostání na Obecním úřadě v Křinicích.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)