Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Druhý ročník soutěže Jetřichovská buchta
banner

Druhý ročník soutěže Jetřichovská buchta

Petra Jansová

Čtvrtek, 8. listopadu 2018

Druhý ročník soutěže Jetřichovská buchta

Po loňském úspěchu soutěže o nejlepší "Jetřichovskou buchtu" se první listopadovou sobotu konal již druhý ročník přátelského vesnického klání pekařek a pekařů, jehož letošním tématem bylo OVOCE.

Organizátoři soutěže to neměli lehké. Museli sehnat sponzory a kapelu, zajistit inventář a nákup občerstvení, vymyslet správnou propagaci akce, doprovodný program a výzdobu sálu. Největší obavu jsme měli z toho, zda se do soutěže vůbec někdo přihlásí.

První ročník soutěže Jetřichovská buchta totiž nasadil laťku velmi vysoko, účastnilo se ho 29 soutěžících a téměř 100 diváků. Proto se pořadatelé snažili pro letošek vymyslet něco nového. Stanovili tedy, že soutěžící musí vyrobit alespoň jeden plech výrobku z kategorie:
a) Koláče, buchty, rohlíčky z kynutého těsta, bábovky
b) Řezy, rolády, zákusky, dorty
c) Nepečené moučníky,
které budou obsahovat OVOCE.

Soutěžící se úkolu nezalekli a přihlásili 27 soutěžních výrobků. Mezi přihlášenými byli kromě jetřichovských hospodyněk i hospodyňky z Broumova, Hejtmánkovic či Meziměstí. Obzvlášť nás potěšilo, že se přihlásili i děti z MŠ Jetřichov a žáci 7. a 8. třídy ze ZŠ Meziměstí.

A jak to vlastně při soutěži vypadalo? Stejně jako vloni. Sál kulturního domu se proměnil v kavárnu. Stoly byly vyzdobeny dekoracemi s podzimní tematikou (tu zajistili žáci ZŠ s paní Venclovou). Nechyběl koutek, kde se zdarma podávala káva, čaj a nealkoholické nápoje, dále také dětský koutek a doprovodný program. Atmosféru kavárny nám svými skladbami zpříjemňovala broumovská kapela Ohrada. Celému sálu samozřejmě dominovaly stoly se soutěžními výrobky a také stůl pro porotu, která musela všechny soutěžní výrobky ochutnat a ohodnotit. A když už bylo sladkého moc, mohli se hosté za drobný peníz občerstvit něčím "tvrdším" ve výčepu. Výčepními byli opět pan starosta a místostarosta.

Soutěžní výrobky hodnotila odborná porota ve složení p. Mervartová, Karel Prouza, Tonda Zelený, Simona Němotová, Šimon Polák a také diváci. Porotci museli ochutnat všechny výrobky a přidělit body nejlepším. Diváci měli k dispozici 10 ks těstovin, které rozdělili mezi nejlepší výrobky do připravených sklenic. Hlasovalo se opět anonymně, takže skutečný vítěz byl zveřejněn až na závěr akce.

Doprovodný program pro diváky zahájily svým krátkým vystoupením děti z MŠ Jetřichov, pak následovalo klání nazvané: "Kdo je šikovnější? Muži nebo Ženy?" Družstva dívek a chlapců měla za úkol oloupat co nejdelší slupku z jablka, co nejrychleji přesypat bonbóny v obřích přesýpacích hodinách, co nejrychleji přeskupit a odfouknout kelímky, co nejrychleji roztřídit pytlík s barevnými bonbóny. A kdo se stal vítězem? Všichni, kdo se soutěže zúčastnili... O trochu šikovnější však byly ŽENY.

Odpoledne v kavárně uteklo jako voda a byl čas na vyhlášení výsledků. Díky sponzorům jsme mohli soutěžící odměnit opravdu pěknými cenami.

vysledek

I druhý ročník se nám povedl. Opět se sešlo velké množství soutěžících i diváků, ve tři hodiny nebylo snad jediné místečko k sezení. Jedlo se, soutěžilo se, nechyběl ani tanec. Všichni se cítili dobře, o čemž svědčí i vzkazy vepsané do pamětní knihy: "Děkujeme za perfektní organizaci...", "Perfektní sousedské posezení, příště přijdeme zase a tentokrát i s buchtou...", "Ochutnávání a soutěžení se mi moc líbilo, ani se mi nechtělo domů..."

Za kulturní a školský výbor bych chtěla poděkovat panu starostovi, který z rozpočtu obce uvolnil prostředky na zakoupení některých cen, všem sponzorům a pořadatelům, bez kterých by se celá akce nemohla realizovat, ale hlavně Vám všem, kteří jste přišli a společně s námi strávili příjemné odpoledne.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)