Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Film o slavné české herečce v Broumově a v Polici nad Metují
banner

Film o slavné české herečce v Broumově a v Polici nad Metují

Jindřich Horkel

Pátek, 23. února 2018

Film o slavné české herečce v Broumově a v Polici nad Metují

V Polici nad Metují a v Broumově se promítal film o české herečce, rodačce z Náchoda, Lubě Skořepové. A jak řekli tvůrci filmu režisér Otakar Faifr a střihač Michal Novák, poprvé seniorům. Zatím byl promítán s úspěchem pouze převážně mladým lidem.

Na promítání a na besedu pozvala v úterý 20. února 2018 tvůrce filmu, své bývalé spolužáky z náchodského gymnázia, do Police nad Metují Marie Hornychová, maminka tří dětí na mateřské. Vedoucí Klubu seniorů Ostaš Helena Pivoňková se domluvila s vedoucí Klubu seniorů Radost Evou Horákovou v Broumově a promítání i besedy proběhly v obou městech.

Film vznikl v koprodukci s ČT a ke druhému výročí úmrtí herečky v prosinci jej uvidíme v televizi. Ovšem senioři toho slyšeli o filmu i o herečce na besedě daleko víc. Třeba, že záběry z hereččina mládí a začátků působení v Praze pořizovala jako doklad pro rodiče a přátele v Náchodě, aby viděli, jaké má v Praze známosti.

Film vznikal na základě desetiletého přátelství mezi herečkou a mladým režisérem Otakarem Faifrem. Jak řekl, paní Skořepová se stále snažila něco dělat, psala knihy, vymýšlela si scénáře. Jejím handicapem bylo, že neměla vybudované zázemí, ani rodinné, nakonec se cítila a byla hrozně osamělá. "Navykla jsem si žít sama, dělat si svůj život," říká ve filmu. Z její samoty však mrazí...

Senioři ocenili citlivost tvůrců, s jakou zachytili její osud a mistrovsky popsali život starého člověka (herečka zemřela dva měsíce po svých 93. narozeninách). Její osud dojal přítomné o to víc, že starosti a problémy, které prožívala, znají mnozí z vlastní zkušenosti.

Hezky zobrazili a ještě v besedě vzpomněli hereččiny duchovní zkušenosti. Na jednom místě říká: "Ty, cos stvořil kytky, stromy, nevím, jak se jmenuješ, myslím, že mi nepomáháš, ale třeba jo, třeba by to bylo horší." Podle vyprávění režiséra ji kdysi na dálku na základě dopisu vyléčil z těžké nemoci Sáí Bába. Ve filmu, nad jeho obrázkem, který zmenšený prý nosila stále u sebe, říká: "Já vím, že to neuděláš ty, ale něco ve mně. Ale už jsem tak zvyklá. Odpusť."

Jak řekli tvůrci na besedě: "Luba nebyla člověk, který by se vzdával." Též vyslovili její poselství: "Neexistuje překážka, problém, který by člověk nedovedl překonat." Věřila prý, že smrtí život nekončí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)