Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Hopáci z Broumova slaví úspěchy
banner

Hopáci z Broumova slaví úspěchy

Eva Černá

Pátek, 24. června 2016

Hopáci z Broumova slaví úspěchy

O tom, že v Broumově králíci skáčou přes překážky, jsme již něco psali, ale jak hodně úspěšní jsou v porovnání s konkurencí, si můžete přečíst dnes.

Je to rok, co se začala v Broumově zabývat "Králičím hopem" i mládež. Začalo to náhodným setkáním s děvčaty, které si zakoupily "sportovní křížence" na inzerát, a přišly se podívat na ukázkovou akci ve Schrollově parku při příležitosti broumovské pouti. A tam započala má trenérská spolupráce s broumovskou mládeží.

Po počátečním oťukávání nastal čas odbourání nesprávných návyků, společné tréninky, předváděcí akce a od srpna i závodní dráha našeho B-HOP týmu. Jeho součástí jsou děvčata ve věku 7 – 15 let, počet není nijak ustálený a určitě mezi sebou rády přivítáme i nové zájemce o tuto zajímavou sportovní disciplínu, kde nezáleží pouze na sportovních výkonech, ale především je to o vztahu a spolupráci mezi člověkem a králíkem.

Závody byly zpočátku dosti stresující právě pro nově začínající děvčata, která neznala poměry mezi dvěma kluby působícími na území České republiky. Závodní atmosféra pro ně byla velkým napětím a působení stresu se přenášelo i na jejích ušaté svěřence, kteří nepodávali zdaleka tak dobré výkony jako při tréninku. Proto jsme vyhlásili týmové "minizávody", kde se jelo podle schématu závodního dne. Tam si děvčata osvojila správné návyky, zvykla si na závodní atmosféru, bylo jasné, že nemohou vyhrát všechna, a tak začala bojovat jako tým. A právě v tom byla myšlenka, která mě přivedla na cestu, jak stmelit tým a dovést ho k prvním úspěchům.

Všechna mláďata králíků, která začala s děvčaty trénovat, postupně docházela k věku, ve kterém se může zavodit v kompletní sestavě disciplín – rovinná dráha, parkur, skok vysoký a skok daleký. A tak jsme se dočkali prvních úspěchů.

Do roku 2016 jsme skákali v Javornici, a to hned velmi úspěšně, náš tým bylo vidět na stupních vítězů ve všech vypsaných kategoriích: LR (lehká rovinka) – Sharan 2/61, SR (střední rovinka) - Simon 2/19, TR (těžká rovinka) – Tomi 2/7, SV (skok vysoký) – Sharan 1/22, Gina 2/22. Toto byl pro náš tým impuls, že jdeme tou správnou cestou, ve které chceme pokračovat.

V lednu vyjela Bára Žáčková do Lysé nad Labem, kde se konal Pohár Českého svazu chovatelů, a se Cinderellou ChH obsadily krásné 3. místo ze 43 závodících v lehké rovince.

Následovaly závody v Rychnově nad Kněžnou – Velikonoční neděle 2016, tady se nám nepodařilo vybojovat umístění v lehké rovince, ale ve všech ostatních vypsaných disciplínách opět úspěšně bojujeme: SR – Sharan 3/26, TR – Tomi 2/9, SV – Sharan 1/26 a SD – Cinderella ChH 1/28. Úspěšně jsme pokračovali i na Rychnovském dupání, kde byl vypsán závod pouze v LP (lehký parkur) – Cinderella ChH 3/48, SV – Sharan 1/20 a SD – Cinderella ChH 3/18.

Tyto dílčí úspěchy mě přivedly na myšlenku ukázat děvčatům něco nového. Proto jsem oslovila pořadatele závodů v "Kaninhopu" z Německa, a po upřesnění pravidel, za kterých nás nechají startovat, dohodla s rodiči účast děvčat na závodech v zahraničí.
V mezičase jsme ještě stihli vyjet na závody Holický dup, které pořádal KKH (Klub Králičího Hopu), kde je pro nečleny účast omezena pouze na lehkou třídu s výlukou ze skoku vysokého a dalekého, což je podle mě velkou chybou, a tak trochu diskriminací začínajících hopáků. Ale i přesto jsme zaznamenali úspěch: LR – Sharan 2/41 a Cinderella 3/41, Bára Žáčková byla mezitím přijata do řad KKH a tak se předvedla i ve skoku dalekém, kde se Cinderellou ChH obsadily krásné 3. místo ze 20 startujících.

Přichází potvrzení účasti na závodech v německém Münchbergu, nakonec místo ve čtyřech odjíždíme pouze tři... závody jsou vypsány pouze v rovinné dráze – lehké, střední, těžké a elitní. LR byla obsazena, tak máme své svěřence rozděleny do SR a TR. Zde se děvčata poprvé setkávají se závodem, kde se běží "finále", do kterého je třeba se kvalifikovat ze základního kola, podle počtu chyb, které králík udělá. Nastaveno to bylo tak, že LR a SR byl pro postup do finále povolen maximální počet tří chyb, u TR a ER je to maximální počet pěti chyb. Velmi přísné je i vymezení dráhy a jakékoliv vybočení znamená diskvalifikaci, tu jsme zaznamenali ve dvou případech. Do finále se i tak dostali čtyři naši králíci z devíti, které jsme s sebou vezli. A i zde se Cinderelle ChH podařilo prosadit se na 2. místě v TR, Tomi je šestý a ve SR – Many devátý a Paris dvanáctá, což v konkurenci německých závodníku považuji za dobrý výsledek.

První pololetí jsme uzavřeli závodem Hopání pod Orebem, které proběhlo v areálu základní organizace Českého svazu chovatelů v Třebechovicích pod Orebem. I zde jsme zabojovali, uniklo nám umístění ve SR, ale v ostatních vypsaných kategoriích jsme se poprali se soupeři s krásnými výsledky: LR – Cinderella ChH 1/48, TR – Talisman 2/7, Tomi 3/7, SV – Diabolo 3/21 a SD – Cinderella ChH 2/26.

Z pohledu trenéra a hlavně parťáka mladých "hopaček" z Broumova bych je chtěla opravdu pochválit, dokázaly udělat velký pokrok a získat spoustu krásných umístění. Mezi tři nejúspěšnější hopáky patří můj Tomi, na druhém místě Sharan Katky Runkasové a v závodní kariéře dominuje Cinderella ChH s Bárou Žáčkovou. Pochvala patří i ostatním děvčatům Barče Rojkovičové, Jitce Hédlové, Terezce Žáčkové, Natálce Langerové a naší nejmladší šikulce Eli Runkasové.

Pokud byste měli zájem náš tým vidět "na živo", tak budete mít letos opět šanci nás potkat u příležitosti broumovské pouti dne 2. července 2016 ve Schrollově parku, v dopoledních hodinách. Těšíme se na vás i se svými ušatými parťáky.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)