Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Hubertova jízda Jetřichov pomáhá
banner

Hubertova jízda Jetřichov pomáhá

Přátelé koní Jetřichov

Středa, 24. října 2018

Hubertova jízda Jetřichov pomáhá

V  Jetřichově, tentokrát nově na hasičském hřišti, se v sobotu 13. října uskutečnila již dvanáctá Hubertova jízda, kterou již tradičně pořádají Přátelé koní Jetřichov.

"Počasí nám přálo, proto jsme netrpělivě očekávali, kolik jezdců, vozatajů a diváků nakonec dorazí. Zpočátku jsme měli trošičku strach z účasti, ale naše obavy se úderem jedenácté rozplynuly," říká jeden z pořadatelů a člen spolku Přátelé koní Jetřichov Martin Polák.

Po povinné veterinární přejímce vyrazilo na hodinu a půl trvající vyjížďku celkem padesát koní. Díky krásnému počasí se účastníkům vyjížďky naskytla příležitost poznat úžasné výhledy do místní krajiny vybarvené podzimními barvami stromů. Po dobu, co nebyli koně na hřišti, připravili pořadatelé pro "naše nejmenší" soutěž. Děti měly za úkol proběhnout parkur připravený pro vozataje. Ti mladší měli na pomoc nějakého dospěláka, zapojili se nejenom tatínkové a příbuzní, ale také paní Kopřivová, jako doprovod dětí z broumovského dětského domova. Všichni, kdo doběhli (včetně doprovodu), dostali nějakou malou odměnu za perfektní výkon.

Při návratu z vyjížďky čekala na jezdce i vozataje ještě jedna zastávka. Za jetřichovskou hájovnou se totiž konal již tradiční dostih. Pak se všichni vydali na hřiště, kde se mohli občerstvit, a že bylo z čeho vybírat. Poté, co napojili sebe i své koně, byla vyhlášena soutěž ve vozatajském parkuru. Soutěže se zúčastnilo pět kočích se svými spřeženími. Soutěž byla velmi atraktivní a zábavná, protože kočí pojali svůj závod s humorem, a tak o veselé situace nebyla nouze.

Stejně příjemná atmosféra panovala i v následující soutěži, kterou byl parkur pro sedlové koně v kategorii dětí. Všichni byli mile překvapeni, kolik "malých a statečných koňáků" se do této soutěže přihlásilo. Doufejme, že dětem tento koníček vydrží, a "koňáci" z okolí se nebudou muset bát o své nástupce. Než pořadatelé přestavěli překážky na parkur pro kategorii dospělých, byla vyhlášena naše asi nejúspěšnější soutěž tzv. "Bonbonková". Milují ji děti a pravidla jsou jednoduchá: Chyť co největší počet bonbonků... Parkur dospělých by se dal nazvat jako "spanilá" jízda žen. Viděli jsme krásné, někdy skoro profesionální jízdy. Vítěze ze všech kategorií jsme mohli díky našim sponzorům odměnit velmi pěknými cenami.

Letošní Hubertova jízda byla v několika věcech jiná. Konala se nově na hasičském hřišti, ozvučení celý den zajišťoval pan Jaroslav Dušek, ale hlavně, pomohli jsme finančním darem člověku, který se kvůli svému zdravotnímu stavu nachází v tíživé životní situaci. Tímto člověkem je jetřichovský občan Jaroslav Hanuš, který je dlouhodobě upoután na lůžko a s pořádáním Hubertovy jízdy nám v minulosti často pomáhal. Částku ve výši 25 tisíc korun si převzala jeho maminka paní Hanušová.

"Předání doprovázely silné emoce, jak na straně mé, jako moderátora, tak i na straně paní Hanušové a diváků. Všichni si uvědomili, že často ani nevědí o tom, kdo v jejich okolí pomoc potřebuje," uvedl Martin Polák a nezapomněl poděkovat sponzorům: "Hubertova jízda by se nemohla konat bez sponzorů a skvělých lidí, kteří si našli chuť a čas přijít pomoci s organizací. Zejména děkujeme firmám Man-Mat, HS-Flamingo, P-Tranport, Farma Bošina, Vinotéka Police nad Metují I. Sodomková, V. Svoboda, Continental Automotive Czech Republic s.r.o., Veba Trade plus, Jaroslav Přibyl, našim skvělým ženám: Alena F., Maruška A., Eva R., Dana a Eliška V., Simona N., Markéta D., Hanča Š., Míša K., Anežka S. a Míša J. a našim chlapům: Michal K., Míra P., Bob H., Lukáš J. a Šimon P."

Hubertova jízda 2018 skončila závěrečným posezením "koňáků" u dobrého jídla a pití. Nechyběl ani tradiční soud, kdy se na lavici obžalovaných posadili Ti, kteří porušili nepsaná "koňská pravidla". Všichni se již těšíme na třináctý ročník, tak "ať Vám koně jdou".

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)