Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Imago. Ty trubko! První román Hany Lundiakové
banner

Imago. Ty trubko! První román Hany Lundiakové

Jan Meier

Sobota, 7. března 2015

Imago. Ty trubko! První román Hany Lundiakové

Literátka a hudebnice Hana Lundiaková (nar. 1978 v Broumově) vydala na sklonku uplynulého roku svůj první román s názvem Imago. Ty trubko! (Kniha Zlín 2014. 293 s. – Edice Neewit.).

Jak je u autorky obvyklé, kniha je psána bohatým jazykem plným symbolů, obrazů a metafor a také objevné asociativnosti a hravosti. Svobodnou matku Houžvičku sledujeme od jejích dětských a studentských let až po odchod do Prahy a její život v tamním nekonformním, ale také intelektuálském a neutěšeném podnikatelském, přesněji byznysmanském prostředí.

Jestliže první část knihy je z velké míry nesena vtipným až groteskním líčením života vypravěččiny rodiny a přátel, pražská složka děje nešetří pochmurnými, dystopickými scénami, v nichž autorka líčí, jak odosobněná společnost podnikatelské čtvrti rdousí poslední zbytky lidské přirozenosti a pospolitosti ve svém okolí. Po řadě tragických momentů až samotný závěr knihy přináší záblesk spokojenosti a naděje.

Jestliže dosavadní publikovanou tvorbu Hany Lundiakové do značné míry charakterizovala vypjatá erotická líčení, v této knize je nenajdeme. Zato od předchozí novely Černý Klarus (2012) autorka ještě dál dovádí autobiografickou složku svého vyprávění. Čtenář tak může důvěrně poznat rodinný dům v Havlíčkově ulici ("bílou bárku na konci městečka") a život v něm, nahlédnout do tkalcovny Veby, zajít na Opata a polívku do legendární formanky v Hotelu Praha, popít i v Ternu V Kopečku, navštívit městskou knihovnu, rozvážet s brigádnicí Houžvičkou noviny po Spořilově či sledovat ji s kamarádkami při drogových úletech na konci Rožmitálu. Za řadu postav příběhu zdejší čtenář bez problémů dosadí konkrétní jména autorčiných přátel a dalších aktérů děje.

Na své rodiště autorka ve vyprávění pohlíží se směsí laskavosti, nostalgie a skepse. Vlnu nevole, jako její první knížka Vrhnout (2010) a zejména její mediální prezentace, zde nový příběh jistě nevyvolá. Román Imago. Ty trubko! Hana Lundiaková věnovala památce zdejšího kamaráda Radka Oranže Volhejna, jenž před dvěma lety nečekaně opustil tento svět.

Román byl nominován na literární cenu Magnesia Litera.

Foto Kamil Linhart - Hana Lundiaková při prezentaci své povídkové knížky Vrhnout v baru H2O2 v roce 2010

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)