Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Jeden skutečný příběh
banner

Jeden skutečný příběh

Václav Harasevič, starosta obce Hejtmánkovice

Středa, 21. srpna 2013

Jeden skutečný příběh

Milí spoluobčané, rádi bychom vám dali možnost seznámit se s jedním životním osudem... Je to osud člověka, který žije zde, mezi námi v Hejtmánkovicích, a jmenuje se Martin Rozum. Je to mladý muž, plný energie, který ještě nedávno studoval vysokou školu, aktivně sportoval, smál se a miloval život...

Potom přišlo náhle několik minut černého osudu, které mu změnily celý jeho život. Byl únor 2012, běžný večer a Martin se po náročném dni necítil dobře, a tak se chystal odpočívat. Do postele už ale nedošel. Udělalo se mu špatně, upadl na zem, měl křeče, přestával dýchat. Jeho stav byl velice vážný!

První lékařská pomoc mu byla poskytnuta několik minut poté a záchranka Martina odvezla do náchodské nemocnice, kde byl urgentně vyšetřen, bylo provedeno CT mozku a na ARO v Náchodě byl napojen na pomocné přístroje, které ho udržovaly při životě. V té době se dle výsledků vyšetření stav Martina zdál být bohužel neslučitelný se životem. Došlo ke krvácení do mozku po prasknutí cévní výdutě.

Rodina Martina se ale nechtěla smířit s krutým osudem a i přes velice malou pravděpodobnost na úspěch následovala další vyšetření, operace mozku v Praze, spousta probdělých nocí nad lůžkem syna s nejistou prognózou. Konsilium lékařů matce sdělilo: "Žádná naděje." V ten okamžik matka vnitřně cítila naději a začala bojovat o svého syna jako lvice a nejen matka, ale i celá rodina, ač naděje byla nulová. Beznadějný boj s osudem byl částečně vyhrán.

Po několika týdnech byl Martin převezen k dalšímu léčení do místa bydliště, na ARO nemocnice v Broumově, kde byl stále napojen na přístroje. Matka po domluvě s personálem byla u lůžka Martina každý den. Ubíhal den za dnem a po vyčerpávající práci matky a veškerého zdravotnického personálu se stav Martina mírně vylepšoval.

Osudy lidí jsou různé a právě v této rodině jeden osud převrátil všem život "naruby"! Matka nemohla nadále vykonávat své zaměstnání a zůstala doma, aby Martinovi poskytla vše, co potřebuje, a aby mu život co nejvíce ulehčila.

Vážení přátelé, již je tomu 18 měsíců, život přináší dny pěkné i horší, ale Martin do současné doby překonal spoustu překážek, podrobil se znovu operaci mozku, denně rehabilituje, je pečlivě opečováván svou rodinou a také jeho stav se po mravenčí práci markantně vylepšil! Sami lékaři mluví o "zázraku"!

Martinovi blízcí musejí ale bohužel velmi často bojovat s byrokracií v našem státě, který život lidem s handicapem neusnadňuje. Týká se to vyřizování soudních kauz ohledně opatrovnictví, žádostí o rehabilitační pomůcky, příspěvků zdravotních pojišťoven atd.. Protože Martin potřebuje 24hodinovou péči, každé opakované "úřednické zařizování", a to většinou bez velkého efektu, je pro rodinu velmi zatěžující.

V současné době je Martin schopen s vámi promluvit, a to i v anglickém jazyce, přivítá vás podáním ruky, vyjmenuje hráče, se kterými hrál fotbal za Sokol Hejtmánkovice, sleduje oblíbené pořady v televizi, zase rád jí a směje se! Jeho vitalita a síla k žití je obdivuhodná! Denně rehabilituje a posiluje svaly, které nemohl doposud používat, ale bohužel pohyb je velmi náročný a čeká ho ještě spousta dní těžké práce, aby vám mohl přijít naproti.

Vše může ale zvládnout lépe, pokud bude mít kvalitní pomůcky, jako je například speciální rehabilitační vozík, upravená sedačka v autě apod., které jsou pro rodinu Martina finančně nedostupné.

Naše obec chce Martinovi a jeho rodině v jejich nelehké situaci pomoci a proto navrhuje několik možností, jak získat část peněz, které přispějí na nákup speciálního vozíku a pomůcek:

1) Vyhlašujeme na pátek 30. srpna 2013 sběr želeného šrotu. Traktor pojede od Štaudových v 17 hodin a postupně projede celou obec. Železo připravte před příjezdem traktoru, ne dříve, z důvodu možného odcizení. Od výkupní firmy máme slíbeny výhodné výkupní ceny.

2) Další možností, jak pomoci, je sběr a následný výkup víček z PET lahví. Víčka můžete sbírat a při svozu PET lahví je odevzdat.

3) Jednali jsme s některými firmami a podnikateli o možnostech finančních příspěvků. Finanční příspěvek obce Hejtmánkovice bude projednán na zasedání ZO dne 26. srpna 2013.

Po získání potřebného speciálního vozíku a potřebných pomůcek bude vyúčtování zveřejněno v Hejtmánkovickém měsíčníku.

Vážení spoluobčané, pokud jste si přečetli tento příběh a chcete pomoci, učiníte především jednoho mladého člověka šťastnějším... Jsem rád, že vám nejsou osudy spoluobčanů lhostejné a chci vám za to jménem svým i jménem Martinovy rodiny moc poděkovat!!!

Finanční prostředky můžete zasílat na transparentní účet 107-5452980217/0100.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)