Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Jsme rodinou…

Věra Kopecká

Čtvrtek, 3. října 2013

Jsme rodinou…

Na přelomu srpna a září se v polském Kolobřehu uskutečnil 22. mezinárodní interdisciplinární umělecký plenér pod vedením obětavého propagátora a organizátora polsko - české kulturní spolupráce Henryka Hnatiuka.

Plenér byl součástí Polsko - českých dnů křesťanské kultury organizovaných pod heslem Bądżmy Rodziną – Zůstaňme rodinou. Zúčastnilo se jej 13 tvůrců – malířky a malíři Ewa Glura z Bielawy, Krzysztof Jędrzejec z Wałbrzychu, Lucyna Wierzbycká, Andrzej Niżewský a Stanislaw Sulek z Boguszówa-Gorc, Grzegorz Haiský z Rudy śląské, Ivan Maliňský, Ukrajinec žijící v Polsku, Eva Šinkmanová a Martina Grafková z Nové Paky; řezbáři Petr Kysela z Machovské Lhoty a Karel Holub z Prahy, polský básník Antoni Matuszkiewicz žijící posledních několik let v Čechách v Martínkovicích u Broumova a básnířka a fotografka Věra Kopecká z Křinic u Broumova. Hostem plenéru byl pan Julian Golag, předseda organizačního výboru Dnů křesťanské kultury.

Lázeňské město svou vlídnou atmosférou konce letní sezóny i zázemí internátu zdravotní školy vytvořilo příjemné prostředí pro tvorbu. Moře se představilo v mnoha různých podobách, od mírného tichého společníka procházek, po hučící živel útočící na břeh. Za městem, za písečnými dunami, jsme objevili zajímavá místa ekoparku s množstvím vodního ptactva a pozůstatků stromů v jezerech. Z věže kostela či vyhlídkové terasy hotelu pohlédli někteří na město z výšky. A měli jsme štěstí, téměř celý pobyt provázelo slunce.

Ale to nejdůležitější na všech plenérech je jejich tvůrčí družná atmosféra. V průběhu celého plenéru účastníci nahlížejí do pokojů kolegů, sdílejí dojmy, diskutují nad pracemi. Chybí rivalita a závist, hledají se nejlepší způsoby uměleckého vyjádření. Učíme se vzájemně jazyku sousedů i zvyklostem, jsme hosty i hostiteli, dárci i obdarovanými.

V době pobytu jsme se všichni sešli na několika společných večerech – první seznamovací, druhý uprostřed plenéru, jehož cílem bylo nahlédnout do již vytvořených děl a závěrečný s přehlídkou všech prací, které vznikly na plenéru. Vedle přehlídky obrazů a fotografií to byly večery obohacené i poezií, která zazněla jak polsky, tak česky.

V Centru kultury v Kolobřehu se v čase plenéru konala výstava prezentující polsko - českou kulturní spolupráci v rámci Polsko - českých Dnů křesťanské kultury. Slavnostním završením plenéru byla vernisáž poplenérové výstavy v Mieroszowě, v místě, kde vznikl Polsko - český umělecký klub Art studio. Zde jsme se znovu setkali a podělili se o své vidění světa s návštěvníky výstavy.

Chtěla bych za účastníky plenéru vyjádřit vřelý dík jeho organizátorovi Henryku Hnatiukovi a také naději, že se takto budeme i nadále setkávat. A všem, kdo budou číst tyto řádky, chci popřát, aby našli takové společenství tvůrčích lidí, přátel, s nimiž se mohou těšit, radit a sdílet chvíle života.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)