Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Karel Kryl nezemřel – vzpomínka k 20. výročí úmrtí
banner

Karel Kryl nezemřel – vzpomínka k 20. výročí úmrtí

Božena Karlíková

Úterý, 29. dubna 2014

Karel Kryl nezemřel – vzpomínka k 20. výročí úmrtí

Dvacet let muselo uplynout, aby se mnozí vyrovnali se zděšením, že Karel Kryl už nenapíše ani řádku, ani písmenko, už nezazpívá ani notu... I mně to trvalo dlouho.

Když jsem v březnu 1994, několik dnů po Krylově pohřbu, položila na jeho hrob v Břevnově dlouhou červenou růži, byla jednou z mnoha květin, jednou z mnoha slz, které se prolévají pro básníka. A víc než květy rudé jako krev bolely nás, kteří jsme tehdy k jeho hrobu přicházeli po mnoho dní, volně položené plakáty s pozváním na koncerty, na něž hlavní protagonista už nikdy nepřijede.

Dvacet let. V lidském životě podstatný díl. V Krylově životě nenahraditelná ztráta pro všechny, kdo jeho písničky a básně potřebovali. Žijeme v době, která umožňuje záznam, a tak kromě všech hloupostí, které by bylo lepší zapomenout, naštěstí zachycujeme písmem, obrazem a zvukem i jevy podstatné – slova básníků a písně těch, kteří mluví za ostatní.

Dokud se najde jediný posluchač Krylových písní, jediný čtenář jeho veršů, můžeme tvrdit, že Karel Kryl nezemřel. Vždyť k jeho písním není těžké najít si cestu ani dnes. Trochu složitěji člověk hledá Kryla básníka – ale stojí to za to. V Krylově básnické tvorbě totiž najdeme čistého lyrika, jako by i on smekl před láskou....

Dívám se potají
na tvoji nahou něhu.

Tvé ruce všívají
červenou linku stehů
na čínské hedvábí,
světlejší kvítků lilku.

Monogram na košilku,
rudý jak jeřáby
podzimních chodníčků.

Dopil jsem svoji sklenku.

Otevřu ledničku –
a přijdu na myšlenku:

Víš, že až došiješ
písmena započatá,
máš jména pro ptáčata,
která v nich ukryješ?

(Ostrov pokladů, 2010)

V pořadu ČT 24, vysílaném nedávno k nedožitým Krylovým sedmdesátinám, zazněla pozoruhodná slova jeho přítele Martina Schulze, bývalého redaktora Rádia Svobodná Evropa: "Každý má svého Kryla..." Vyjmenováním řady charakteristik, které všechny na Kryla sedí, dokládá mnohotvárnost jeho košaté osobnosti - Karel Kryl písničkář, provokatér, básník, výtvarník, duchovní osobnost, politický člověk, prorok, zpěvák... Možná slyšíme Kryla básníka ve všech ostatních oborech, kterým se věnoval, pro mne alespoň je to jeho charakteristika základní.

Karel Kryl, značka kvality. Karel Kryl – nezapomenutelný muž, jenž v určitých textech a na svých koncertech vždy dával najevo, že jeho podstatou je citlivé srdce. Srdce básníka.

(Pozn. redakce: Božena Karlíková je původem z Českomoravské vysočiny, od roku 1978 žije v Teplicích nad Metují, Broumovsko si zamilovala. Učitelka českého jazyka, literatury a výtvarné výchovy s celoživotní potřebou být v kontaktu s uměním. Básnířka převážně do šuplíku. Na stránkách Našeho Broumovska by ráda občas připomněla básnickou tvorbu významných a zajímavých osobností.)

Foto Creative Commons Dr. Killer

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)