Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Kdepak jsi byl, čápe?
banner

Kdepak jsi byl, čápe?

René Herzán

Pátek, 20. července 2018

Kdepak jsi byl, čápe?

"Kdepak jsi byl?" musela nepochybně minulý týden zaznít otázka na čapím hnízdě v Meziměstí. Jeden z dospělých čápů bílých byl totiž po pětitýdenní rekonvalescenci v záchranné stanici znovu vypuštěn do přírody a vrátil se na své hnízdo.

Začátkem června si totiž místní obyvatelé povšimli, že na komín se třemi mláďaty létá krmit jen jeden z rodičů. Druhého později našli na dvoře bývalého statku, nelétal a nechal se pohodlně chytit. Byl proto převezen do stanice pro volně žijící handicapované živočichy v Jaroměři, kde se mu dostalo odborné péče.

Čáp pravděpodobně do něčeho narazil, byl zmatený a neměl snahu létat. Vyvstala tak otázka, zda bude zbylý z rodičů schopný sám ukrmit tři hladové krky a zda mláďata nebudou trpět vedrem, když je nebude před sluncem nikdo stínit. "Rozhodli jsme se nechat vše na přírodě, dění z povzdálí sledovat a případně zasáhnout, až by situace byla kritická," informuje zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka. Zbylý čáp však dobře zastal roli samoživitele rodiny a všechna tři mláďata dobře rostla a prospívala.

Zraněný čáp mezitím nabral znovu sílu, a když měl chuť začít létat, znovu byl v Meziměstí vypuštěn. Na nohu dostal ornitologický kroužek s číslem, aby bylo možné jeho osud i nadále sledovat. "Byli jsme totiž zvědaví, jak se čáp bude chovat. Zda svůj domov vůbec pozná a zda se vrátí k mláďatům na hnízdo a bude o ně ještě pár dní pečovat, než odlétnou," dodává Kafka. Uzdravený čáp se však nezalekl ani vyčítavé otázky svého druha po jeho dlouhé nepřítomnosti a v následujících dnech byl pozorován opět na komíně vedle mláďat. Čapí rodina je tak zase kompletní.

Nevyřešenou otázkou zatím zůstává, zda byl na "lázeňském pobytu" pan čáp, nebo jeho paní. Rozlišovací znaky obou pohlaví totiž nejsou zcela jednoznačné.

Příběh by nemohl dopadnout dobře bez všímavosti místních obyvatel a bez kvalitní péče pracovníků záchranné stanice v Jaroměři, kterým patří velké poděkování.

V letošním roce čápi na území CHKO Broumovsko obsadili celkem devět hnízd a odchovali 21 mláďat.

Foto L. Patrný

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)