Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Kdo spojil Radkov, Polici nad Metují a Vambeřice?
banner

Kdo spojil Radkov, Polici nad Metují a Vambeřice?

Jindřich Horkel

Čtvrtek, 26. května 2016

Kdo spojil Radkov, Polici nad Metují a Vambeřice?

Starostka Police nad Metují Ida Jenková, starosta města a gminy Radkov Jan Bednarczyk a koncert Polického symfonického orchestru spojili tři česká a polská města s více než dvěma stovkami nadšených posluchačů. Police Symphony Orchestra (dále PSO) připravil polským divákům v sobotu 21. května na schodech před Bazilikou Matky Boží ve Vambeřicích nevšední zážitek. A oni na oplátku mladému orchestru bouřlivé ovace.

Jan Bednarczyk vyslovil na uvítanou přání, aby se dnešní koncert stal základem festivalů ve Vambeřicích, jak je pořádají jiná města. O starostce Idě Jenkové řekl, že je "strážným duchem Police, okolí i orchestru". Polské i několik posluchačů z Česka přivítali též starostka Police nad Metují i děkan Polické farnosti Marian Lewicki.

Začátek, jak mi řekla starostka Ida Jenková, byl již před Vánoci při přípravě nových společných projektů na další období dotačních titulů, a pak na pátém Novoročním koncertě PSO letos v lednu v Polici nad Metují, ze kterého odešla nadšená i delegace polického družebního města Radkówa. A za pouhé čtyři a půl měsíce hráli v sobotu 21. května "Poličáci" před Bazilikou ve Vambeřicích svůj první koncert v Polsku. Dosud hostovali v zahraničí na více než 10 vystoupeních v Dánsku, připravují se na hostování v Německu.

Diváci si vychutnali Dvořákův Slovanský tanec č. 7, Mozartův Turecký pochod stejně jako skladbu Dream a little of me se sólem Karolíny Soukupové, Hamiltonovo Cry me a river, které strhujícím způsobem, jako i ostatní jím zpívané skladby včetně závěrečné polské lidové písně Górale, s orchestrem zazpíval Filip Hořejš. K písni Górale se přidali všichni posluchači na schodech do Baziliky.

Hudba Dalibora Vačkáře k filmu Pyšná princezna polské posluchače nadchla a potleskem přijali i skladbu Uptown funk, srdeční záležitost orchestru, jak mi řekla Petra Soukupová. Úžasná moderátorka koncertu Lucie Peterková zdůraznila, že skladba na těchto schodech ještě určitě nezazněla. Diváci si koncert, celý pod bravurní taktovkou Josefa Javory, dokázali užít a muzikanti podali, i díky skvělému publiku, obdivuhodný výkon.

Každého, kdo sleduje koncerty PSO, zaujme umělecké zrání celého souboru, sólistů, a nejen ve Vambeřicích fenomenální výkon moderátorky Lucie Peterková, která sklidila na závěr vystoupení upřímný potlesk. Je obdivuhodné, jak Petra Soukupová se svým týmem citlivě připravuje na každý koncert repertoár tak, aby se co nejvíce přibližoval vkusu předpokládaného publika nebo okolnostem, za kterých koncert probíhá. Aranžmá jednotlivých skladeb na míru orchestru dávají koncertům punc originality, a nápadité vstupy hudebníků jako "herců", umocňují divákův zážitek.

Koncert před bazilikou Matky Boží ve Vambeřicích toho byl inspirujícím dokladem. V závěrečném projevu řekl starosta Radkova Jan Bednarczyk, že jsou kdykoli vítáni. Mladý polický orchestr sourozenců Soukupových se zapsal do duší dalších několika stovek lidí.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)