Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Klášterní knihovna, vodopády ve skalách, vyhlídka na Hvězdě. Na Broumovsku je mnoho míst pro svatební obřad
banner

Klášterní knihovna, vodopády ve skalách, vyhlídka na Hvězdě. Na Broumovsku je mnoho míst pro svatební obřad

René Herzán

Neděle, 16. září 2012

Klášterní knihovna, vodopády ve skalách, vyhlídka na Hvězdě. Na Broumovsku je mnoho míst pro svatební obřad

Ta tam je doba, kdy se oddávalo jen na úřadech nebo v kostele. Každý pár, který se chystá vstoupit do manželského svazku si může zvolit jakékoli místo a způsob oddání. Také Broumovsko nabízí řadu míst a zákoutí pro svatební obřad.

Snoubenci se v podstatě mohou vzít kdekoli si usmyslí. "Když se v jeden den sejde víc netradičních míst, je to pro úředníky a oddávajícího kolikrát pěkná honička po rajónu," řekla Dagmar Hambálková z matriky polického úřadu a pak vyjmenovala místa, kde všude už oddávali: "Samozřejmě v obřadní síni polické radnice. Další nejčastější místo je Hvězda - buď před kaplí nebo na vyhlídce. Razíme teorii, že svatební den je "jejich den", tak pokud to neodporuje zákonu, tak to povolíme všude. Takže v podstatě oddáváme na kterémkoli jiném vhodném místě, což je přímo formulace ze zákona. Musí to být samozřejmě v našem správním obvodu. Další častá místa jsou na Ostaši před kapličkou, na Frýdlantské vyhlídce, na Petrovicích "u kaštanu", na Slavném "u hřibů", u suchodolské kapličky, v suchodolským lese "u soudní brány". Oddávali jsme na louce, i na koních. To vše samozřejmě za dobrého počasí."

Špatného počasí lituje i meziměstská starostka Eva Mücková: "Jednou jsme měli oddávat na Ruprechtickém Špičáku. Bohužel kvůli počasí to nebylo možné. Takže na první svatbu na něm stále čekáme. Kromě úřadu oddáváme také všude, hlavně po soukromých zahradách v okolí."

V Broumově je často používaným místem benediktýnský klášter. Oddávalo se zde na zahradě, v Kreslírně bývalého gymnázia nebo v klášterní knihovně. Budoucí manželé si také někdy vyberou skleněný altán ve Schrolově parku nebo areál Hotelu Veba.

V Teplicích nad Metují snoubenci rádi míří do skal. "Oddávali jsme v Adršpachu u jezírka i na hradě, na vyhlídce Křížového vrchu, na několika místech Bischofsteinu v Jiráskových skalách - u zámečku, u Černého jezírka i na zřícenině Kočičího hradu nad zámkem. Asi nejzajímavější to bylo u Velkého vodopádu v Adršpašských skalách," vyjmenoval místa obřadů teplický starosta Milan Brandejs.

Už v roce 2007 si jedna dvojice usmyslela, že se nechá oddat na jednom z nejvyšších skalních útvarů Milenci v Adršpašských skalách. Vyměnili si prsteny, řekli si své ano, ale nikdo z oddávajících k nim nevylezl. Oficiální svatbu jim později vystrojil výrobce balené pramenité vody Toma Natura na jezírku v Adršpachu.

Pošlete nám vaše fotografie z netradičních a krásných míst. K tématu se vrátíme a vaše fotografie zveřejníme. Vaše foto ze svatebního dne posílejte na emailovou adresu herzan@broumovsko.cz .

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)