Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Klub ROK nabízí aktivní prožití volného času mladým lidem nejen z Broumova
banner

Klub ROK nabízí aktivní prožití volného času mladým lidem nejen z Broumova

Dům dětí a mládeže Ulita

Středa, 22. února 2012

Klub ROK nabízí aktivní prožití volného času mladým lidem nejen z Broumova

První autobusová zastávka, když se přijede do Broumova. Žlutá budova bývalé Střední obchodní školy (vedle Dětského domova), posledních snad 10 let zavřená. Dnes, téměř již rok, má na oknech nápis Klub mladých ROK (r - relax, o - odpočinek, k - kamarádi, kultura). Název si vymysleli mladí lidé, kterým je klub určen, sami.

S myšlenkou, využít nabízenou možnost Města Broumov, které otevření klubu pro mladé především finančně podporuje, volnou budovu bývalé obchodní školy otevřít jako klub pro mladé, přišel ředitel Domu dětí a mládeže Ulita Miroslav Frömmel. V březnu 2011 byli pozváni zájemci a mladí lidé na první veřejné setkání do Ulity, na kterém mohli říci své představy. Jak by klub v Broumově mohl vypadat, co by v něm rádi dělali, a kdo a jak by rád přiložil ruce k dílu. Přišlo jich téměř 50.

Koncem března 2011 se do suterénu nastěhovali mladí muzikanti, Kapely začínající i již známější si zabydlely své zkušebny a dohodly se na časovém rozvrhu. O poschodí výš, původně na dvě a dnes již na tři odpoledne v týdnu, se otevřel klub pro mladé. Na druhém setkání s mladými lidmi vznikl název klubu ROK – Relax - Odpočinek - Kultura a kamarádi a další konkrétní představy o činnosti. Začínalo se s málem – šipky, fotbálek, stolní hry a spousta nápadů a plánů. Dnes po roce činnosti, hledání možností a cest, a finanční podpory Města Broumov, se možnosti v klubu rozšířily. Můžete se zde pobavit s přáteli u dobrého čaje nebo hrát kulečník, airhockey, fotbálek, šipky, konzoly WII, zkoušet výtvarničit v sobotních otevřených atelierech Martiny Váňové, přijít do ,,kina,, - promítají se jednou měsíčně dokumentární filmy z festivalu Jeden svět, nebo třeba na besedu s promítáním. A také můžete zajít na výstavu. Galerie klubu ROK našla své téma ve fotografii. Místní fotoamatéři i téměř profesionálové začali pořádat své výstavy právě v klubu ROK a připravují zde i fotokomoru pro vyznavače klasického mokrého procesu – černobílé zvětšování fotografií.

V místnostech v 1. poschodí našly zázemí broumovské kluby a spolky. Svoji místnost zde má Klub plastikových modelářů z Velké Vsi, loutkáři, divadelní amatérské soubory a klub jógy pro dospělé.

Při popisu prostor v budově Klubu ROK na Masarykově třídě v Broumově jsme vzpomenuli Galerii. To je srdeční záležitost Dáši Zbořilové z Ulity, jak vyplývá z jejího vyprávění. „V Ulitě se setkávám s mnoha velmi šikovnými lidmi, kteří nejsou ve své zálibě žádní profesionálové, ale dělají dobře něco, co je baví. Již vloni, když Broumov byl Město stromů, jsme v Ulitě v recepci uspořádali sérii výstav broumovským fotoamatérům - vždy 10 fotografií broumovské přírody od jednoho autora. A řekli jsme si, že touto cestou by se dalo jít a rozšířit výstavy i v novém větším prostoru klubu. S místními lidmi."

Sympatické a nejdůležitější na Klubu ROK je to, že jej aktivně a velmi účinně tvoří, vedou a zajišťují jeho provoz sami mladí lidé. Deset místních středoškoláků a vysokoškoláků s neformálním vedoucím Michalem Sedláčkem zajišťuje chod klubu. Společně s ředitelem Ulity Miroslavem Frömmelem stále rozvíjí nápady, co v klubu vylepšit a jak je realizovat, a s Dášou Zbořilovou připravují plán akcí vždy na celý další měsíc. Starají se sami o provoz klubu, zajišťují čajovnu, vytváří pozvánky na všechny akce, výstavy, besedy, filmové projekce. Klub má svoji webovou stránku, která je plně v jejich režii.

Klub ROK je na startu své cesty a má smělé plány. Přijďte se podívat (třeba na www.klubrok.jecool.net ) a svým starším a odrůstajícím dětem řekněte o této možnosti. Je velmi pravděpodobné, že si zcela jistě vyberou.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)