Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Koncert Police Symphony Orchestra v Náchodě a splněná dětská vize
banner

Koncert Police Symphony Orchestra v Náchodě a splněná dětská vize

Jindřich Horkel

Sobota, 18. ledna 2014

Koncert Police Symphony Orchestra v Náchodě a splněná dětská vize

Novoroční koncerty symfonického orchestru, který založili sourozenci Soukupovi, může zasvěcený posluchač skutečně chápat jako naplnění dětské vize. Vždyť Petře bylo tenkrát 15 a Kubovi 17 let, jejich nejmladší sestřička se ztrácela se svým violoncellem v padesátičlenném orchestru.

Letos jsme již počtvrté mohli slyšet Novoroční koncert, který se hned tak někde neuslyší, koncert Police Symphony Orchestra. V neděli 12. ledna v Náchodě odměňovali lidé výkony účinkujících několikrát potleskem ve stoje. A nebylo to jenom z obliby k hostovi večera Petru Jandovi, který se mezi, v průměru téměř o 50 let mladší muzikanty, přirozeně zařadil a oni s ním dokázali držet krok. Všichni byli krásní, dokonalí, a převážná většina z nich kouzelní svým mládím, chutí a zřejmou láskou k muzice, kterou vyprodanému sálu Městského divadla v Náchodě hráli.

Skvělé výkony polického orchestru a jeho sólistů jsou už tradicí a nelze si představit, že by to mohlo být jinak. Je to nepředstavitelné, rok od roku lepší. Například obdivuhodné léta se zlepšující moderování Lucie Peterkové, která navíc překvapila svým skvělým pěveckým vystoupením.

Opakovaným potleskem bylo přijaté pěvecké číslo milé mladičké violoncellistky souboru, nejmladší z trojice Soukupových, Karolíny. Když tak stála na jevišti při úvodních taktech skladby, kterou zazpívala, možná měla trému? Možná byla napjata očekáváním na okamžik, kdy to konečně "rozbalí". Zřejmě to druhé, protože při prvních tónech posluchači cítili, že upozornění moderátorky, aby si hlídali dech a neomdleli, bylo na místě. Byla prostě kouzelná.

Ivetu Suchánkovou i "kočkodana ze Zlíčka" Ondřeje Čuhaniče již příznivci orchestru znají a jejich výkony oceňují, i když v písni Tři strážníci, kterou s nimi divadelně ztvárnily se svými nástroji všechny sekce orchestru, byli oba neopakovatelní. Posluchači si vychutnali i světácké podání písniček Milana Šatníka. Lucie Peterková možná ani netuší, jak pravdivé mohou být její předpovědi Šatníkovy kariéry.

Skvělý altsaxsofon Kateřiny Janečkové a obdivuhodný, psychicky zřejmě hodně náročný, doprovod kytary Petra Jandy na housle Žanety Obršálové. Byla znamenitá, ocenil to i Petr Janda a na konci jí věnoval darovanou kytici.

Aranžmá skladeb. Tu by bylo zajímavé vědět, kdo tak dbá na to, aby každý hraný kus co nejvíc využíval předností orchestru a schopnosti interpretů. Zda Petra Soukupová, dirigent Miroslav Srna nebo si jsou sami kvalitami orchestru tak jistí, že to nikde muzikantům neulehčují ani trochu sami autoři aranžmá.

Na závěr koncertu děkovala moderátorka Peterková všem, kdo Police Symphony Orchestra podporují. A tu našel i nezasvěcený posluchač odpověď na otázku, proč právě Police S.O. a ne třeba Náchod, Broumov nebo Hronov, když jsou muzikanti z celého okresu. I do Náchoda přijela polická starostka Ida Jenková se svým mužem podpořit svůj orchestr a po koncertě jim zašla osobně poděkovat. Silné image polické Základní umělecké školy, náročnost, se kterou jsou její žáci vedeni je na pohled zřejmá ve výkonech i těch, co z této "hudebky" nevyšli. Je to mocné zázemí. Polická radnice a polická Základní umělecká škola.

Když tak člověk sedí a poslouchá obdivuhodné výkony orchestru, zpěváků, vidí dirigenta a jen malinko si dovede představit ty všechny lidi kolem, co se snaží, aby to všechno fungovalo, dostávám závrať při představě těch desetitisíců hodin cvičení, někdy snad i slz, silné ruky rodičů. Však výsledek stojí za to.

Jste krásní, jste opravdu pro nás tady na Policku, Broumovsku, Hronovsku a Náchodsku nejlepší. Díky Vám a my se moc těšíme na koncert v létě na Hvězdě, prý s vystoupením baletu Národního divadla.

Na co všechno si ta děcka troufnou:). Moc vám všem úspěch přejeme a držíme palce.

Článek k tématu: Čas strávený s Vámi se na nás podepsal tak, že jsme zkrásněli

Další fotografie z koncertu.

Foto Bára Hrdá, video archiv PSO

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)