Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • "Letos bude dobrý rok," říká pranostika
banner

"Letos bude dobrý rok," říká pranostika

JINDŘICH HORKEL

Úterý, 3. ledna 2012

"Letos bude dobrý rok," říká pranostika

Když Nový rok připadne na neděli, jako letos, bude prý dobrý rok. Říká se to. A je to krásná vyhlídka hned na začátku. Ale jak již je naším zvykem, aby to nebylo tak úplně snadné a abychom si to až tak moc neužívali, dáváme si různá předsevzetí, trápíme se pocity, že musíme to a ono změnit.

Skutečně se může zdát, že kolem nás není všechno úplně v pořádku. Někoho však občas napadne i myšlenka, zda je všechno harmonické v našem vlastním životě. Jak to poznáme? Mají nás lidé rádi, obracejí se na nás o pomoc, vyhledávají naši společnost? Aspoň někdo nebo aspoň občas? Nemáme nepřátele, jsme zdraví? Nebo jsme naopak nešťastní, nemocní, obviňujeme celý svět, jak je špatný, zkažený a litujeme se, jací jsme chudáci.

Jedno slovenské přísloví říká: "Človeče pomôž si, aj Pán Boh ti pomôže." Dlouho mi trvalo, než jsem to pochopil. A nebýt autority přítele, který je používal jako radu druhým, když obviňovali ze svých neúspěchů kde koho, jen aby si nemuseli přiznat pravdu, tak dodnes věřím na náhody. I když není moc jednoduché převzít odpovědnost za sebe. Nevymlouvat se na počasí, na sousedy, zkorumpované politiky, na stát nebo na nepříznivý osud.

Začátek roku může být příležitostí k zastavení a zamyšlení. Protože každý jsme součástí tohoto světa, tedy každý přispíváme k tomu, jaký je. A můžeme se ptát sami sebe. Chci to změnit? A co pro to udělám?

Politici, někteří občané, strany, spolky přicházejí s návrhy stále lepších zákonů, dokonalejších opatření, které by měly zaručit větší jistoty, vyšší zisky, lepší ekonomiku. Avšak vypadá to, že se devastují hodnoty, šíří se korupce, roste nevraživost. Jsou však mezi námi i jiní lidé. Nic výjimečného nekonají, mají jen rádi druhé, dělají svoji práci jak jen nejlépe dovedou, pomáhají, jsou snášenliví a soucítí s ostatními. Možná stojí za to, zamyslet se chvilku nad tím, kdo víc prospívá. A vědomě se zařadit tam, kde si myslím, že je to důležitější pro mne a potřebnější pro druhé.

Jistě jsme se každý mnohokrát snažil dosáhnout změny u členů své rodiny, v práci, v nějakém spolku. Výsledky nebývají nejlepší. Když jsme už začali letošní nový rok, můžeme to zkusit jinak. Netrápit se chybami druhých a u sebe změnit to, co nám nejvíc vadí na ostatních. Nebo úplně jednoduše, začít se usmívat, chválit, dávat najevo přirozený zájem o druhé. Místo poukazování na nedostatky, kritiku a výčitky. A uvidí se. Když nic jiného, budeme se cítit lépe aspoň my sami.

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)