Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Lotři zachraňovali velryby
banner

Lotři zachraňovali velryby

Karel Neuschl, Lotři Hronov

Sobota, 20. května 2017

Lotři zachraňovali velryby

Vyčistit část řeky Metuje od odpadků, ale také zažít akci s dětmi, na které si všichni uvědomí, jaký dopad na životní prostředí může mít třeba jediný igelitový pytlík v řece. To byl cíl akce hronovského vodáckého oddílu Lotři a spolku Živá voda. S trochou nadsázky jsme totiž zachraňovali velryby.

Dvacítka dětí a dospělých nakonec za tři hodiny práce naplnili bezmála 10 velkých pytlů odpadu a několik pneumatik. Akce přitom nebyla součástí žádné větší celostátní výzvy, s nápadem přišel Jiří Malík, aktivní člověk a ekolog ze spolku Živá voda. "S oslovením hronovských Lotrů jsem neváhal, tyto akce jsou čistě o lidech," říká k akci Jiří Malík.

O vydařené akci vypráví také třináctiletá Bára Smutná, členka oddílu a nadšená vodačka: "Jelikož všechny řeky tečou do moře, mohou se tam s vodou dostat odpadky. Třeba i ty naše! Kousek igelitu, který u nás spadne do řeky, se může dostat až do žaludku jakéhokoli mořského živočicha, třeba velryby. Oblékli jsme se tedy do neoprenů, gumáků a rukavic, vzali jsme hrábě a igelitové pytle na odpadky a vyrazili jsme proti proudu klikaté a dlouhé části Metuje. Vytahovat staré plechovky, pet lahve, igelity, pneumatiky, kýble a vůbec další hrozné věci, co lidi dokážou do řeky hodit."

I když jsme uklidili krátký úsek řeky, množství odpadu všechny znatelně zaskočilo. "Nikdy není pozdě ani brzy. Důležité je, že se akce účastnily právě děti a nemalý význam má i vysoká účast rodičů. Přestože v Hronově žijeme uprostřed přírody, málo si jí vážíme," konstatuje Tomáš Buriánek, hlavní vedoucí hronovských tomíků. Lotři se takovéto akce neúčastní vůbec poprvé, předešlé roky se podíleli na čistění Metuje ve spolupráci s partou geokačerů.

Akci podpořila správa CHKO Broumovsko a Povodí Labe.

Foto Tomáš Buriánek

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)