Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
banner

Machovská odysea

Filip Tichý

Neděle, 6. října 2019

Machovská odysea

Machov, podhorská obec, asi 1090 obyvatel. Přijíždím na kole směrem od Broumovských stěn. Pod kopcem za křižovatkou na Bělý sesedám z kola a tlačím. Ne, není to defekt, lepení vozím a dokážu se z podobných šlamastyk hravě dostat. Míjím dopravní značku zákaz vjezdu všech vozidel. Z předchozích zkušeností vím, že ze směru od Bezděkova nad Metují také jedna je, vlastně je jich tam více a průběžně se vyskytují již od samotného Bezděkova.

V obci dělají novou silnici, což je velmi pěkné. Lidé budou jezdit konečně domů po rovině a nebudou ničit svá vozidla, která stála mnoho peněz a k těm, jak známo není vždy lehký přístup. Takže velmi pozitivní věc. "Hej kámo, nějakej problém?" zahlaholí směrem ke mně muž ve středních letech. Ani ne, díky za zeptání, odpovídám s vědomím, že potkat dnes člověka, který je připraven pomoci, se musí ocenit. Pouze dodržuji zákon a vypadá to na defekt, pomyslím si a chápu.

Tlačím dál svoje horské kolo a říkám si, tady by se hodilo, kdybych mohl jet, vypadá to jako cyklokrosová dráha, nebo spíše jako dnes moderní cyklotrail, známý třeba z Rychlebských hor. Mám čas, vesnice je dlouhá a tak přemýšlím. Na každém konci obce značka zákaz vjezdu, dodatková tabulka povoluje vjezd pouze linkovým autobusům a stavební technice. Práce zde probíhají již několik měsíců, jak to bývá ve zdejších krajích běžné. Možná nejsou lidé, možná není vůle, možná obojí, nebo dostatečně nechápu objem prací, nejsem odborník, nevím.

Co asi dělají zdejší lidé, kteří tu mají domy, lidé, kteří tu pracují, nebo dojíždějí za svými blízkými? Jezdí snad domů s vědomím porušování zákona, nebo odstavují své vozy na nějakém odstavném parkovišti? Žádné jsem neviděl. Začíná mě to zajímat. Několik vozidel jsem již míjel. Měla snad nějaké zvláštní povolení? Je to mystické místo, údolí tisíce tajemství. Nebo že by to nikdo neřešil? Že by tam byl ten zákaz jen jako pojistka, kdyby se někomu něco stalo, aby za to nebyl nikdo odpovědný? Vjel přeci do zákazu, že jo. Mozek pracuje na plný výkon a cesta ubíhá. Co asi dělá policie, dělá jako že se nic neděje, nebo pokutuje lidi, že jedou domů, nebo do práce? Co na to vedení obce? Je to normální? Co je to pojem normalita?

Přiznám se, že nerozumím. V životě člověka je jednou z nejtěžších věcí si přiznat, že na něco nemá. A tak si přiznávám, že na tohle nemám hlavu. Nevadí, jsem již opět za obcí a tak odhazuji myšlenky, aktivuji nohy, nasedám na svého horala, opírám se do pedálů a pokračuji ve výletu. Je krásný den, zpívají ptáci a šumí větve stromů. Nevšední svět, nevšední zážitky, mystérium. A o tom je život...

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)