Naše Broumovsko Přejít na hlavní navigaci Přejít na změnu jazyka Přejít na přihlášení Přejít na vyhledávání
  • Lidé
  • Názory
  • Madrid očima Terezy Novákové z Broumova II.
banner

Madrid očima Terezy Novákové z Broumova II.

Tereza Nováková

Neděle, 22. července 2012

Madrid očima Terezy Novákové z Broumova II.

Madrid, to jsou slavné muzejní sbírky Rozmanité vyžití nabízí Madrid i během dne. Milovníkům výtvarného umění bych vřele doporučila návštěvu alespoň jednoho ze tří slavných madridských muzeí.

Muzeum del Prado je z nich nejvýznačnější. Najdete zde jednu z největších sbírek klasického evropského umění se zaměřením na díla španělských mistrů včetně Velázqueze, Goyi, Murilla, Ribery a dalších. Muzeum je obrovské a jeho kompletní sbírky obsahují více než 5000 maleb, 700 soch, 2000 fotografií a 1000 mincí a medailí.

Muzeum Reina Sofía navazuje na sbírky muzea del Prado exponáty moderního umění 19. a 20. století včetně tvorby Picassa, Dalího, Miró a jiných. Hlavním tahákem je právě Picassova Guernica.

Muzeum Thyssen-Bornemisza doplňuje zlatý trojúhelník umění více než 800 díly, které nashromáždila rodina Thyssenů během dvou generací.

Madrid, to jsou býčí zápasy

A nyní jedno kontroverznější téma, které k Madridu a Španělsku vůbec neodmyslitelně patří – býčí zápasy. Jejich stoupenci o nich hovoří jako o umění a národním dědictví, jejich odpůrci je nekompromisně odsuzují jako týrání a zbytečné zabíjení zvířat. Skutečnost je taková, že madridská korida s býčí arénou Las Ventas je základním bodem pro všechny fanoušky býčích zápasů ve Španělsku. V sezóně (tj. březen-říjen) se býčí zápasy konají každou neděli, během důležitých svátků a oslav pak i další dny v týdnu.

Kdo by si nechtěl nechat koridu ujít, ať neváhá a koupí si vstupenku do sekce ve stínu. Vyjde sice o něco dráž, ale na druhou stranu umožní vychutnat si tento nevšední zážitek bez rizika úpalu. Těm, kteří tomuto typu zábavy neholdují, zase poradím vydat se na Las Ventas mimo sezónu – jednak je to architektonicky velmi pozoruhodné místo (postavené ve stylu „mozárabic") a také se tam pořádají zajímavé kulturní či sportovní akce (např. v roce 2011 to byl koncert skupiny Coldplay, v roce 2008 semifinále Davis Cupu mezi Španělskem a USA, apod.).

Madrid, to je fotbal

Když se spojí slova fotbal a Madrid, většině lidí se jistě ihned vybaví jeden z nejslavnějších světových klubů Real Madrid. Asi nemá cenu vypisovat zde všechny trofeje, které kdy „bílý balet" získal; je jich opravdu požehnaně a to nejen v domácí lize a poháru, ale samozřejmě také v prestižních evropských a světových soutěžích. Soupiska týmu se jen hemží hvězdnými jmény, což zaručuje, že na každý zápas bývá beznadějně vyprodáno – chodí jak místní, tak turisté ze všech koutů světa. Kdyby se stalo, že během vašeho pobytu se zrovna žádný zápas nehrál, nevěšte hlavu a i tak zajděte na jejich domovský stadión Santiago Bernabéu. Klub totiž pořádá každodenní prohlídky, při kterých lze mimo jiné nahlédnout i do šaten hráčů nebo do VIP boxů.

Fotbalovým zasvěcencům jistě neuniklo, že v Madridu působí ještě dva další týmy, které hrají první španělskou ligu. Jsou jimi Atlético Madrid a Rayo Vallecano. Zajímavé je, že většina rodilých Madriďanů fandí právě jednomu z těchto klubů, stoupenci Realu pocházejí spíše z ostatních španělských provincií nebo ze zahraničí.

V souvislosti s fotbalem nelze nezmínit nebývalé úspěchy španělského národního týmu. Zatím posledním jeho triumfem bylo vítězství na nedávném mistrovství Evropy. Je samozřejmé, že se Madrid stal epicentrem bouřlivých oslav. A kdo ví, co nás čeká příště, vždyť olympiáda je za rohem...

Foto Creative Commons Notsureifsrs

Tato část je určená k ochraně proti spam robotům. Vidíte-li tento text, vyplňte pole uvedené za otázkou. Tlačítko jsem robot ignorujte.
Kolik je dvě plus tři
Odebírejte náš newsletter
O portálu

Zpravodajský portál Naše Broumovsko, který vznikl v říjnu 2010, se zaměřuje na informovanost obyvatel broumovského regionu. Web poskytuje každodenní informační servis a kulturní, společenské, ekonomické či sportovní zprávy nejen z Broumovska, ale i z Královéhradeckého kraje.

Kontakt

Michaela Mašková, šéfredaktorka
Telefon: +420 734 257 512
Bára Fialová, 732 284 847, redakce
Email: redakce.nase@broumovsko.cz

Adresa redakce:
Klášterní 1, 550 01 Broumov (Google Mapy)